IMF
Belföld

Oroszlánszerződés védi az IMF-et

A Nemzetközi Valutaalap a magyar törvények felett áll.

Hiába ütközik több ponton a korábbi és az új alaptörvénybe, jogi úton nem támadható meg a Nemzetközi Valutaalap okmányát kihirdető, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa által alkotott 1982-es törvényerejű rendelet – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a harmincéves jogszabály a törvények fölött állónak, érinthetetlennek minősíti az IMF-et. A nemzetközi szervezet nem elszámoltatható, nem indulhat ellene jogi vagy hatósági eljárás.

Az IMF-et egyetlen magyarországi hivatal sem kötelezheti adatszolgáltatásra, „vagyona és követelése mentes bármilyen korlátozástól, rendszabályok, ellenőrzések és moratórium alól”. Az alapokmány szerint az IMF korlátozás nélkül vehet Magyarországon ingatlanokat, lakásokat, házakat, cégeket, üzemeket, bármit, ami megvehető és privatizálható adósság fejében. Egy másik passzus mentesíti a valutaalapra vonatkozó mentesség vonatkozik a szervezet valamennyi vezetőjére és alkalmazottjára. A magyar bíróságok az IMF-tulajdonok bérlőivel szemben nem járhatnak el. Az IMF minden vagyona, jövedelme, követelése és itteni ügylete teljes adó-, vám- és illetékmentességet élvez – írja a Magyar Nemzet.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint a szerződés olyan egyoldalú és tisztességtelen feltételeket tartalmaz, hogy ha nem az IMF, hanem más szervezet köt ilyet, azt a bíróság bizonyosan megsemmisíti. Az ilyen, csak az egyik félnek kedvező megállapodást hívják „oroszlánszerződésnek” – tette hozzá a szakértő. Az Alkotmánybíróság előtt azért nem lehet megtámadni a jogszabályt, mert nemzetközi szerződésről van szó, a hágai Nemzetközi Bíróság pedig csak államok egymás közötti vitás ügyeivel foglalkozik.

A szakértő szerint azért is furcsa a bebetonozott jogszabály, mert 1982-es kihirdetésekor hazánknak nem volt nemzeti önrendelkezése. Ugyanakkor hiába változtak meg drámaian a körülmények, semmilyen jogorvoslati lehetőség nincs az IMF érinthetetlenségét garantáló jogszabály megváltoztatására, kivéve, ha Magyarország kilépne a valutaalapból – mondta a lapnak az alkotmányjogász.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik