Belföld

Fegyverek és szemét a parlament napirendjén

A fegyvertartás szabályain lazító, illetve az új hulladéktörvényről rendelkező kormányzati javaslatokról kezdődik vita az Országgyűlés mai ülésén. A képviselők emellett folytathatják az európai fiskális paktumhoz csatlakozás, valamint egyes vallási közösségek egyházként történő elismerésének tárgyalását.

A lőfegyverekről és a lőszerekről szóló törvénymódosító javaslatot Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter közösen jegyzi. Az előterjesztés több könnyítést is tartalmaz a vadászok és a sportlövők szempontjából. Engedélyezhetik például a házilagos lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték az ehhez szükséges tanfolyamot. A szerelést azonban csak a kereskedelemben kapható hivatalos eszközökkel lehet majd végezni és csak saját szükségletre.

A hulladékokról szóló kormányzati törvényjavaslat célja a hulladék mennyiségének és veszélyességének csökkentése, a környezet és az emberi egészség védelme. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter előterjesztésében úgy fogalmaz, az elsődleges cél mindig a hulladék képződésének megelőzése, ha ez nem valósítható meg, akkor a lehető legtöbb hulladék esetében az újrahasznosítást és az újrafeldolgozást kell alkalmazni annak érdekében, hogy a kevesebb szemét kerüljön a hulladékrakókba.

Folytatódhat az európai fiskális paktumhoz csatlakozásról szóló vita is, a képviselők az erről szóló országgyűlési határozati javaslathoz benyújtott módosító indítványokat értékelhetik. Orbán Viktor hétfőn, napirend előtti felszólalásában azt mondta, az új, európai uniós fiskális paktum minden pontja elfogadható Magyarország számára.

Az egyházügyi törvény módosítása esetében is a részletes vitára kerül sor, vagyis a vallási közösségek egyházzá nyilvánításáról folytatódik a vita. Lázár János erről a Fidesz-KDNP egri frakcióülését követően úgy nyilatkozott, a kormányoldal “első körben” kevesebb mint húsz vallási közösséget javasol egyházzá nyilvánítani. A január 1-jén hatályba lépett egyházügyi törvény úgy rendelkezik, egyesületek egyházként történő elismertetésére az Országgyűlés vallásügyekkel foglalkozó bizottsága jogosult törvényjavaslatot előterjeszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik