Belföld

Ezrek tüntettek az internet szabadságáért

Az internet szabadságáért és a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás, az ACTA ratifikálása ellen tiltakoztak szombat délután mintegy ezren a fővárosban. Európa-szerte is több tízezren vonultak az utcára.

Az internet szabadságáért és a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás, az ACTA ratifikálása ellen tiltakoztak szombat délután mintegy ezren Budapesten. A civil mozgalmak által szervezett demonstráció résztvevői az „internetszabadság” jelszót skandálva a Jászai Mari térről a Parlament előtt elhaladva a Garibaldi utcába, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület épülete elé vonultak.


Fotók: Berecz Valter

A hatóságok belenyúlhatnak a számítógépünkbe?

A demonstráció egyik szervezője, Marói Ákos elmondta: az ACTA nevű nemzetközi kereskedelmi egyezményt (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), amelynek célja az internetes kalóz-letöltések megfékezése, néhány hete írta alá Magyarország, az Európai Unió azonban még nem ratifikálta. A demonstrálók azt szeretnék, ha a ratifikálás helyett társadalmi párbeszéd indulna a kérdésről, amelyben nemcsak a szerzői jogok tulajdonosainak az érdeke, hanem a kultúra iránt érdeklődőké is megnyilvánulna.    

Mint mondta, azt tartanák helyesnek, ha egy szerzői jogi védelem alá tartozó mű esetében az első publikálás után öt évvel már nem korlátoznák annak terjesztését. A felvonulók közül többen úgy vélték: ha az ACTA életbe lép, akkor a hatóságok belenyúlhatnak az emberek számítógépébe, betekinthetnek e-mailjeikbe, hogy felmérjék az ott lévő tartalmakat. A résztvevők egy része – a többi között az Anonymus csoport, az Occupy Budapest és a Kalózpárt nevű civil mozgalmak tagjai – az ACTA elleni nemzetközi tiltakozás jelképét, a V mint vérbosszú című filmből ismert álarcot viselték.

Álarcosok a Képviselői Irodaházban

Két álarcos demonstráló a felvonulás kezdetén megjelent a Képviselői Irodaház egyik ablakában, és ott mutatták fel a letöltések korlátozása elleni tiltakozásképpen a transzparensüket. Szombat délután Szegeden és Pécsen is szerveztek demonstrációkat az ACTA ellen, valamint számos európai országban, összesen mintegy száz helyszínen.

Nemzetközi összefogás

Európaszerte tízezrek vonultak az utcára szintén szombat délután. Ausztriában Salzburgban mintegy ezren gyűltek össze, Németország 60 városában pedig több tízezren, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. A hétvégére meghirdetett nemzetközi tiltakozó kampány szervezői 150-200 ezer résztvevőre számítanak.

Az augsburgi tiltakozás szervezője, a helyi Zöldek vezetője, Matthias Strobel úgy véli, “a legfontosabb bírálat, hogy a megállapodás nem demokratikus, a kulisszák mögött jött létre”. Szófiában közel négyezren dacoltak a mínusz 10 fok körüli hideggel, sokan vonultak a parlamenthez, amelynek jogában áll nem ratifikálni a kormány által már aláírt egyezményt – közölte Trajcso Trajkov gazdasági miniszter.

22 EU-tagállam, köztük Magyarország, január 26-án írta alá az ACTA-dokumentumot, amellyel szemben több országban – főként a fiatalok körében – heves ellenállás bontakozott ki. A bírálók szerint a megállapodás jelentősen szigorítja a szerzői jogot, és korlátozza az internethasználat szabadságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik