Belföld

Senki sem akarta megpuccsolni Orbánt

Az európai szocialisták frakcióvezetője szerint a kormányfőnek el kellene gondolkodnia azon, miért kap több kritikát, mint korábban Berlusconi.

Szó sincs Magyarország vagy Orbán Viktor elleni összeesküvésről, „államcsínyről”, az Európai Unió célja a közösségi jog érvényesülése – mondta budapesti tájékoztatóján európai szocialisták frakcióvezetője, miután részt vett az MSZP frakcióülésen.

Hannes Svoboda ezzel nyilvánvalóan azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint a miniszterelnök a kormánypárti frakció zárt frakcióülésén arról beszélt, hogy hazai és külföldi erők az ő elmozdítására szövetkeztek. (Lázár János frakcióvezető egyébként ma cáfolta, hogy Orbán beszélt erről a tanácskozáson – a szerk.)

Az osztrák szociáldemokrata politikus hozzátette: jobboldali politikusok is fogalmaztak meg bírálatot a magyar helyzet kapcsán, közéjük tartozott José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Viviane Reding alapjogi és Neelie Kroes médiaügyi biztos.

Az osztrák szociáldemokrata politikus úgy látja: Orbán Viktornak el kellene gondolkodnia azon, hogy még a Silvio Berlusconi vezette Olaszország sem kapott annyi európai kritikát, mint az ő kormánya. Ennek az lehet az oka, hogy amíg az olasz köztársasági elnök „ellensúlyként működött a kabinet fölött, addig a magyar csak aláírja a törvényeket”.

Svoboda megjegyezte: levélben arra kérte José Manuel Barrosót, hogy a magyar közvéleménynek is tegye világossá, mit kifogásol és mit vár el a bizottság a magyar kormánytól. Fontos ugyanis, hogy az itt élők is értsék: Brüsszel az uniós normák felett őrködik.

“Mi nem, Orbán igen”

Az MSZP és az európai szocialista frakció sem támogatna olyan Magyarországgal szembeni szankciót, amely sérti az itt élők érdekeit – jelentette ki Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető. Így például nem mondanának igent az uniós források elvonására vagy a pénzek felhasználásának korlátozására.

Mesterházy Attila hozzátette, amikor Orbán Viktor még ellenzékben volt, azt javasolta, a közösség fontolja meg a Magyarországnak folyósított támogatás leállítását.

Nem őszinte Lázár javaslata

Az MSZP elnöke figyelemelterelésnek tartja a Fidesz frakcióvezetőjének javaslatát, miszerint a kormánypárt nyitott a szocialisták kampányfinanszírozásról szóló anyagának megvitatására. Mesterházy úgy látja, emögött nincs ott a megegyezés valódi szándéka.

A Fidesz a kormányváltás óta egyetlen ügyben sem vette figyelembe az ellenzék akaratát, ezért szerinte a kormánypártnak bizonyítania kell a mostani ötlet őszinteségét. Első lépésként újragondolhatnák az ellenzék támogatása nélkül decemberben megalkotott választójogi törvényt is.

Emellett az egyeztetések feltételül szabná a médiatörvény, az új munka törvénykönyve és az egykulcsos adó megváltoztatásáról szóló tárgyalást is. Ezek nélkül az MSZP nem lesz báb az ötpárti egyeztetéseken

A nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása?

Az MSZP elnöke és egyik honatyája feljelentette Gyöngyösi Mártont, a parlament külügyi bizottságának jobbikos alelnökét. Steiner Pál országgyűlési képviselő elmondta: Gyöngyösi a párt politikusaként a The Jewish Chronicle című folyóiratnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak a számát, azt a tényt, hogy több százezer magyar állampolgárt zsidó származása miatt gyilkoltak meg, illetve deportáltak a második világháború alatt.

Steiner arról is beszámolt, hogy a pártelnökkel közösen törvényességi ellenőrzési eljárást kezdeményezett a Jobbik ellen a XI. és XXII. kerületi ügyészségen. A hatóság azt vizsgálja majd, hogy a Jobbik tevékenysége megfelel-e az alaptörvénynek, és ha működését alkotmányellenesnek találja, a folyamat vége a párt feloszlatása lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik