Belföld

Lázár: Orbán nem beszélt puccsról

Orbán nem beszélt puccsról, a Fidesz megtárgyalná az MSZP kampányfinanszírozási javaslatát, a Fidesz és a KDNP frakcióján pedig egy repedés sincs, de Tarlósról is szó esett - derült ki a közös frakcióülésen tartott sajtótájékoztatón.

A Fidesz frakcióvezetője határozottan cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a magyar kormányt és személyét célzó puccskísérletről beszélt volna Orbán Viktor miniszterelnök Egerben, a Fidesz-KDNP frakcióülésén. Lázár János ezt a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón közölte újságírói kérdésre válaszolva. Orbán Viktor az ország sorsával foglalkozott beszédében – jelentette ki a politikus.

Korábban több online lap is megírta, hogy Orbán Viktor a zárt frakcióülésen arról beszélt, hogy külföldi, illetve hazai egykori baloldali diplomaták a CNN hírtelevízióval összefogva próbálták meg leváltani a miniszterelnöki posztjáról.

Még nem tudni, lesz-e új Malév

Jelenleg nincs olyan megoldás, amely pozitív választ adna arra a kérdésre, hogy lesz-e új nemzeti légitársaság – hangsúlyozta Lázár János.

Hozzátette: némileg felborzolta a kedélyeket a frakcióülésen Oszkó Péter volt pénzügyminiszter tevékenysége, vagyis az, hogy 2011. április óta a Wizz Air igazgatóságának tagja. A frakcióvezető tájékoztatott továbbá arról, hogy az egri évadnyitó frakcióülésén nagy vita volt a járások ügyében. Azt is meg kell válaszolni, miért van szükség járásokra – mondta ezzel kapcsolatban.

Tarlós ne csak a markát tartsa

A Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja arra kéri a BKV ügyében Tarlós István főpolgármestert, hogy “ne csak tartsa a markát”, hanem álljon elő megoldási javaslatokkal is. Lázár János egri sajtótájékoztatóján azt mondta: nem javították a frakcióülés hangulatát azok a hírek, amelyek szerint esetleg prémiumokat vesznek fel a BKV-nál. Hozzátette, reméli, ez nem igaz.

Lázár János a tájékoztatón bejelentette azt is, hogy olyan hulladékgazdálkodási törvénynek kell születnie az Országgyűlésben, amely alapján a hulladékgazdálkodásnak állami vagy közösségi tulajdonban kell lennie.
Az önkormányzatok adósságáról szólva közölte: a kormánynak, az önkormányzatoknak és a bankoknak közösen kell megállapodásra jutniuk. Rossz hír lenne a bankrendszernek, ha a kabinet elzárkózna az együttműködéstől – jelezte.

Kevesebb mint 20 bejegyzett egyház lesz

“Első körben” húsz alatt lesz azoknak a vallási közösségeknek a száma, amelyeknek az egyházzá nyilvánítását javasolja a kormányoldal a parlamentnek – közölte Lázár János pénteki egri sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: most ezekre a közösségekre mondanak igent, de a többiekre sem mondanak nemet. Magyarországon mindenkinek kötelessége a lelkiismereti és vallásszabadság tiszteletben tartása – jelentette ki.
Az Országgyűlés vallásügyi bizottsága 10 órakor kezdődött ülésén tárgyalja az új egyházügyi törvény módosítására vonatkozó testületi indítványt.

Repedés sincs

Törésvonalak nélküli, “repedést sem mutató” munkaülésként jellemezte a Fidesz-KDNP egri évadnyitó frakcióülését a kereszténydemokraták frakciószóvivője. Pálffy István pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: az egységről szólt a tanácskozás, szemben azokkal az online tudósításokkal, amelyek éket próbáltak verni például Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos Fidesz-alelnök közé.

Tájékoztatása szerint a kormányfő, illetve a referáló kormánytagok 62 képviselői kérdést, felvetést válaszoltak meg a tanácskozás alatt.

Szavaznak az EU-paktumról

Országgyűlési határozati javaslatot terjeszt pénteken a Ház elé a kormány, azt javasolva, hogy Magyarország csatlakozzon az új uniós fiskális paktumhoz. Ezt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője jelentette be újságíróknak pénteken a Fidesz-KDNP egri frakcióülése után.

Közölte azt is: a kormány kérdéssel fordul az Alkotmánybírósághoz, azt tudakolva, hogy az új EU-s szerződés ratifikálása feles vagy kétharmados többséget követel-e meg a parlamentben.

Az MSZP javaslatáról tárgyalnának

Ötpárti megbeszélést javasol a Fidesz-KDNP a kampányfinanszírozási, a választási eljárási, valamint a pártok működésére vonatkozó javaslatokról – erősítette meg Lázár János a kormánypárti frakciószövetség egri ülése után pénteken.

A Fidesz frakcióvezetője újságírók előtt elmondta, a kormánypártok nyitottak az MSZP-nek a kampányfinanszírozásról szóló, már a Ház előtt fekvő törvényjavaslatának megvitatására. Az említett sarkalatos törvényeket ősszel fogadhatja el az Országgyűlés – tájékoztatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik