Belföld

El akarták mozdítani Orbánt?

Orbán arról beszélt a frakcióülésen, hogy diplomaták meg akarták puccsolni.

A Magyar Nemzetnek és a Népszabadságnak is megerősítették a hvg.hu azon értesülését, miszerint a Fidesz-KDNP háromnapos frakcióülésén szerda éjjel a miniszterelnök beszélt a magyar kormányt és személyét célzó puccskísérletről.

A Magyar Nemzet pénteki számában megjelent cikk ismerteti, hogy a puccskísérletnek nemzetbiztonsági vonatkozása is volt, de részt vettek benne hazai és külföldi diplomaták, valamint felhasználták a nemzetközi médiát is a kormányfő elmozdítására. Utóbbival kapcsolatban Orbán Viktor példaként említette a CNN amerikai hírtelevízió Fideszen belüli Orbán-ellenességet sulykoló tudósításait. A kormányváltást vagy legalábbis a miniszterelnök elmozdítását célzó támadások koncentráltsága ellenére leverték a puccsot – állapította meg Orbán Viktor a Magyar Nemzet szerint.

A Népszabadság azt írja, hogy a miniszterelnök szerint a CNN a Magyarországról szóló tudósításaival szándékosan akarta azt a látszatot kelteni, hogy az ő befolyása meggyengült. A Magyar Hírlap azt írja: az előző kormányhoz kötődő külügyesek használhatták fel nemzetközi kapcsolataikat arra, hogy gyengítsék a miniszterelnök tekintélyét.

Az Index információi szerint Orbán a december végi napokat hozta fel példának, amikor az összehangolt támadásokról beszélt. Az Index úgy tudja, a decemberi események után a miniszterelnök környezetében olyan részletes tanulmányok készültek, amelyek megpróbáltak magyarázatot találni az Orbánt és a kormányzatot támadó cikkdömpingre. A Miniszterelnökség egyik munkatársa az Indexnek azt mondta, hogy a kormánynak már nem kell vakon tapogatóznia ezen a téren, mint ahogy 2010 és 2011 fordulóján, amikor szintén sokan támadták. Az illetékeseknek országonkénti részletes, árnyalt információi vannak a sajtómozgásokról és azok gazdasági hátteréről. A magyar diplomatáknak pedig feladatul tűzték ki, hogy ezen információk birtokában célzottan is tegyenek meg mindent, hogy javuljon az országról sugárzott összkép.

A Magyar Nemzet információi szerint a tanácskozáson előkerült a devizahitelt felvevő önkormányzatok árfolyam-különbözet miatti problémája. Orbán Viktor miniszterelnök egyértelművé tette, hogy nem terhelhetők tovább a bankok, vagyis nem várható egyoldalú törvényi megoldás ezen a területen. A napilap úgy tudja, hogy – vélhetőleg a fideszes önkormányzati lobbi hatására – alig néhány órával később a kormányfő már késznek mutatkozott némi segítségre, miután több polgármester-képviselő jelezte: egyedül nem képesek megoldani a problémát.

A Népszabadság cikke szerint a tanácskozáson a képviselők felvetették, hogy a BKV is a Malév sorsára juthat, de a miniszterelnök azt mondta, hogy ez nem így lesz, “eddig sem volt csőd”, de egyértelművé tette: az állam nem finanszírozza a közlekedési vállalatot a végtelenségig, nem lesz normatív támogatás.

A képviselők a miniszterelnöknek a főpolgármesterről elmondott szavait a Népszabadságnak úgy interpretálták: Orbán Viktor véleménye szerint Tarlós István főpolgármester Demszky Gábor politikáját folytatja, abban az értelemben legalábbis, hogy a kormánnyal szemben támaszt pénzügyi igényeket.

Egyes források szerint Orbán Viktor Kósa Lajost is kritizálta, mert Debrecen polgármestere úgy érezte, “elbeszélgethet” az Állami Számvevőszék elnökével, Domokos Lászlóval, amiért az ÁSZ kritikus észrevételeket tett Debrecen gazdálkodásáról. Mások cáfolták, hogy ilyesmi nyílt színen, a frakció előtt elhangzott volna – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik