Belföld

Emelték a fizetést. Hová?

A kormány azt állítja, senki nem járhat rosszabbul az új adórendszerrel.

Az új szabályok szerint január 1-jétől megszűnt az adójóváírás és az átlagbér alatti fizetéseknél a szuperbruttósítás. Az adójóváírás megszüntetése miatt kellett 93 ezer forintra emelni a minimálbért. Ha ezt nem lépi meg a kormány, akkor több ezer forinttal kevesebbet vihettek volna haza a legkisebb keresetűek. De a kicsit jobban keresők is rosszabbul jártak volna januártól. A bruttó 216 ezer forint alatti fizetéseknél az adóváltozás fizetéscsökkentést hozott volna. Ezért született meg az elvárt béremelésről szóló rendelet.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Tavaszra, esetleg

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke korábban azt mondta, szerinte a cégek fele nem tudja majd kifizetni a béremelés költségeit. A hét elején Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke közölte: a vállalatok túlnyomó része meglépi az elvárt béremelést, mert ha nem teszi, akkor elesik bizonyos állami támogatásoktól és a közbeszerzésben való részvételtől. A kormánnyal való egyeztetés után azonban azt is hozzátette, hogy a bérkompenzációval növelt bérek február elején még nem, valószínűleg március, április elején jelennek meg munkavállalóknál.

Kötelező

László egy kis budapesti vállalkozást vezet. Tízen vannak. Náluk két embert érint az elvárt béremelés. Erre az évre örül, ha megússza anélkül, hogy bárkit ki kelljen rúgnia. Olcsóbban kapna munkaerőt, hiszen hetente kap – kérés nélkül – 10-12 önéletrajzot. Öt-tíz éves tapasztalattal rendelkező emberek minimálbérért dolgoznának. Szerinte idén biztosan nem lesz semmilyen emelés. Szó sem volt róla. Mindenki örül, hogy van egyáltalán munkája.

Csilla egy 32 fős személyfuvarozó cég irányítója. Azt mondja, átlagosan 14500 forintos emelést adott alkalmazottainak. Ez pont arra elég, hogy ne csökkenjen a sofőrök fizetése. Évente öt és fél millióval többet kell kitermelniük úgy, hogy közben szűkül a piac. Ha nem lépi meg, akkor – nem az a baj, hogy nem indulhat közbeszerzésen, mert eddig sem tette – attól tart, hogy mondjuk a NAV egy véletlen ellenőrzésbe kezd, és addig keresgél, amíg talál valamit büntetésből, hogy nem emelték a béreket. Ezért döntött így. Meg persze azért, hogy az alkalmazottak ne kapjanak kevesebb fizetést az adóváltozások miatt.

A beosztott

Kázmér egy önkormányzati cégnél fűtő. 8 órában dolgozik és így keres hajszálra pontosan 100 ezer forintot, nettóban. Azt mondja, most annak örül, hogy ez nem csökkent. Emelésre nem számít. Volt róla korábban szó, hogy egy kicsivel jobban jár, de a vállalatnak nincs pénze.

Éva tanár. 10 éve tanít egy fővárosi gimnáziumban magyart. Mellette osztályfőnök. Neki ebben a hónapban szerencséje volt, mert kéthavonta kapja meg a helyettesítési pótlékát. Így a februári pénze már meghaladta egy kicsit a nettó 100 ezret. A bérpapírján majdnem 13 ezer forint szerepel bérkompenzációként, ami éppen kétezer forinttal emelte meg fizetését. Igaz tudja, hogy ki lehet jönni kevesebből is, mert a Matolcsy (nemzetgazdasági miniszter) megmondta, de neki így se megy. Hétvégén jut egy kis mellékeshez. Diákokat korrepetál.

Miklós rendőr volt. 25 évig egy vidéki kisvárosban. Túl van egy infarktuson és van egy papírja arról, hogy szolgálatra alkalmatlan. Három éve nyugdíjas. A szolgálati nyugdíjak változása miatt most 35 ezer forinttal kevesebb jön a számlájára. Mivel Pintér (belügyminiszter) úr azt ígérte, ha jelentkezik újra dolgozni a rendvédelmi szervekhez, nem vonnak adót a nyugdíjából, megkereste a volt kapitányát, hogy visszamenne. Hiába. Miklós két gyermeket nevel, felesége gyógypedagógus. Szerinte nem igaz, hogy a fiatal szolgálati nyugdíjasoknak van visszaút. Most biztonsági őrként próbálkozik, hogy valahogy pótolja a kiesett pénzt.

Gyuri, a politikus. Van, aki azonban jól járt az egykulcsos adó bevezetésével. Az országgyűlési képviselők, családi állapotuktól és bizottsági helyüktől függően átlagosan hetvenezer forinttal keresnek többet. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter – aki szerint a 16 százalék “szexi” – 2011-ben bruttó 1,310 millió forintot keresett, ami nettóban 683 ezer forintot jelentett havonta. Mostantól azonban sokkal több pénz felett rendelkezhet a felesége, aki mint tudjuk, nagyon sok dologban dönt a miniszter helyett. 2012-ben Matolcsy nettó 825 ezer forintot vihet haza. Ez neki egy év alatt 3,2 millió forintos nyereséget jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik