Belföld

Így gyilkol a láthatatlan rém

24 óra alatt tízszer riasztották a mentőket szén-monoxid-mérgezéshez. Idén eddig hatan haltak meg és 44-en kerültek kórházba. Soha nem volt ilyen drámai a helyzet.

Kedd éjjel a negyedik életet követelte a szén-monoxid a napok óta tartó rekord hideg időjárásban. Az áldozat egy szombathelyi fiatal. A 18 éves lány holttestére az édesanyja talált rá a fürdőszobában. A tűzoltók kiérkezésük után még mértek szén-monoxidot a ház fürdőszobájában, ezért értesítették a gázműveket, miközben átszellőztették a lakást. A mentők eközben jelentették, hogy az újraélesztés nem járt sikerrel, a lány meghalt.

A szén-monoxid nem válogat

Az egyik leggyakoribb háztartási baleset a szén-monoxid-mérgezés, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés okoz, de más oka is lehet. Aki belélegzi, észre sem veszi a gázt. Színtelen, szagtalan és íztelen. Amint bekerül a vérkeringésbe, a vörösvértest oxigént szállító részéhez, a hemoglobinhoz kapcsolódik, és miután 250-szer erősebb a kötődési erőssége, oxigénhiányos állapotot idéz elő.

A toxikológus szörnyű halálról beszél. A mérgezés a központi idegrendszert támadja meg. Az illető még a tudatánál van, de már mozgásképtelen. Legfeljebb hányingere lehet, fejfájást érezhet előtte.

„A szén-monoxid nagyon alattomos, hiszen nem lehet észrevenni. A beteg ugyan észleli, hogy valami gond van, de addigra már nem tud menekülni. A gáz blokkolja a testét” – mondta Prof. Dr. Somogyi Gábor, az Országos Toxikológiai Intézet igazgatója.

A szén-monoxid-mérgezett betegnek friss levegőt kell adni, szabad légutakat biztosítani és szükség esetén lélegeztetni. A helyiséget pedig gyorsan ki kell szellőztetni, miközben az elsősegélynyújtónak arra is fokozott figyelmet kell fordítania, nehogy segítés közben maga is bajba kerüljön.

Drámai a helyzet

A napok óta tartó erős szél és hóátfúvások sokat rontottak a helyzeten. A szél ugyanis visszafelé fújta a füstöt és vele együtt az életveszélyes égéstermékeket a kéményekben. Szén-monoxid-mérgezés miatt hatan vesztették életüket és 44-en kerültek kórházba az idén a katasztrófavédelem adatai szerint.

Naponta tucatnyi esethez riasztják a mentőket, ez jóval több az átlagosnál. Máskor a legkeményebb téli napokon is csak egy-két esettel van dolguk. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint az elmúlt 24 óra alatt országszerte tíz helyszínre kellett kivonulniuk szén-monoxid-mérgezés miatt. A 18 éves szombathelyi lányon kívül kedden a Csongrád megyei Bordányban is rosszul lett egy asszony. Rajta sem tudtak már segíteni. Lánya kórházba került. A hétvégén a Békés megyei Dévaványán, illetve Szabolcsban, Napkoron riasztották ugyanezért a mentőket.

Szellőztetés, korszerűsítés és túl jól záródó ablakok

A szakemberek arra figyelmeztetnek: fontos, hogy naponta többször szellőztessünk és rendszeresen ellenőriztessük a gázkészülékeket. Szén-monoxid ugyanis akkor képződik, ha a kazán, kályha vagy vízmelegítő hibás, rosszul beállított, nem megfelelő füstelvezetésű és emiatt nem ég el rendesen a tüzelőanyag. Éppen ezért fontos, hogy már a tél kezdete előtt ellenőriztessük a füstelvezető csöveket, engedjük be a kéményseprőket, vagy magunk hívjunk szakembereket, hiszen igen gyakori, hogy kéményhiba okozza a füstmérgezést.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere korábban hangsúlyozta: országos probléma lehet abból, hogy sok lakásban jól záródó, a levegőt át nem engedő nyílászárókra cserélték az ablakokat, ám olyan gázkészülékeket használnak, amelyek az égéshez az oxigént a lakás légteréből vonják el.

A 2003-as gáztörvényben még benne volt, hogy a gázkészülékek üzemelését a tulajdonosoknak legalább ötévente felül kell vizsgálniuk, a 2008-as gáztörvényből azonban ez a kötelezettség már kimaradt – mutatott rá törvénymódosítást sürgetve a polgármester, aki Szombathely országgyűlési képviselője is. Bejelentette: a februári közgyűlésen kezdeményezni fogják, hogy az összes gázfűtéses önkormányzati lakásban vizsgálják fölül a használt gázkészülékeket. Ugyanezt javasolják a magántulajdonú lakásokban élők számára is.

Életet menthet a megelőzés

A szén-monoxid-koncentráció emelkedése szén-monoxid-érzékelővel azonnal jelezhető. Riasztót már néhány ezer forintért is kapni, és életet menthet.

A kereskedelemben megtalálható készülékeknek két fő típusa létezik. Az olcsóbb félvezetős és a drágább, ami vegyi reakcióval jelzi a szén-monoxid mennyiségét. Ez utóbbinak szigorúan meghatározott élettartama van, annak letelte után a készülék használhatatlanná válik.

„Gyengébb minőségű készüléket egy-két év garanciával és körülbelül ugyanennyi élettartammal már négyezer forintért is kapni. A biztonság szempontjából azonban nem a legmegnyugtatóbbak. Mivel általában hosszú távra vásárolunk, érdemes minőségi készüléket választani. Ezek tizenötezer forinttól kezdődnek, de akár hét évig is működnek és többéves garancia jár hozzájuk. Emellett kényelmesebb velük együtt élni, nem riaszt be feleslegesen” – mondta megkeresésünkre Kertész Csaba, a Dr. Gáz Szolgáltató Bt. áruházvezetője.

A szakember szerint több gázkészülék használata esetén javasolt több érzékelőt használni, többek között a fürdőszobában is. A fűtési szezon indulásakor célszerű bekapcsolni, majd bekapcsolva tartani a készülékeket. A számla miatt nem kell aggódni, áramfogyasztásuk minimális.

A készüléket olyan helyen kell használni vagy stabilan felszerelni, ahol nem kaphat vizet. Főszabály, a gázkészülék közelében, lehetőleg három méteren belül, a levegőmozgás irányában és közel fejmagasságban legyen. Riasztáskor kapcsoljuk ki a gázkészüléket és azonnal nyissunk ablakot, menjünk friss levegőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik