Belföld

A felsőoktatás megmentése nem várhat az enyhe idő beköszöntéig

2012. február 8-án figyelemfelkeltő demonstrációt szervez a HÖOK a hallgatói szerződések és a keretszámok drasztikus csökkentése ellen, Budapesten.

A HÖOK tagjai a budapesti Deák téren fognak virrasztani, hogy akciójukkal felhívják a figyelmet arra a bizonytalan helyzetre, ami jelenleg uralja a felsőoktatást.

Kérdéseinkre Kiss Dávid, elnökségi tag felelt:

– A szerdai demonstrációval a keresztszámok drasztikus csökkentésére és az elfogadott kormányrendeletben szereplő hallgatói szerződés kétességére szeretnénk felhívni a figyelmet. Az egyik fő ok a megmozdulásra a jelenleg érettségi előtt álló fiatalok bizonytalanságban tartása. A kormány folyamatosan változtatta a feltételeket, késve adta ki a felsőoktatással kapcsolatos információkat, ezeknek a diákoknak a helyzetén az a pozitív lépés, hogy kitolták a jelentkezési határidőt, sem fog változtatni.

Kiss Dávid elmondta továbbá, hogy a február 8-án megrendezésre kerülő akció csupán a kezdete egy rendezvénysorozatnak:

– 17.00 órakor egy flashmob akcióra és egy nyilvános sajtótájékoztatóra kerül sor a fővárosi Deák téren, ahova várjuk az érdeklődőket és mindazokat, akik aggódnak a felsőoktatás és az oktatás jövőjéért. Ezután konzultációt tartunk a téren, ahol mások mellett Bódis József, a Rektori Konferencia elnöke, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetek elnöke és Dr. Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora is biztosan ellátogatnak, utána pedig a HÖOK elnöksége egész éjjel tartó virrasztásba kezd, amire várjuk a szimpatizánsok csatalakozását. A szerdai akció a nyitóeseménye lesz egy rendezvénysorozatnak, amely vidéki és fővárosi helyszíneken folytatódik tovább a következő hetekben, hónapokban. Konzultációkra, hallgatói fórumokra, esetleges megmozdulásokra kerül majd sor az aktuális témáknak megfelelően.

Végül hozzátette, a hideg miatt nem várnak túl sok diákot, de nem késlekedhetnek:

– Hozzávetőleg 500 fő részvételére számítunk a szerdai megmozduláson, főként a zord időjárás miatt. Tisztában vagyunk vele, hogy nem a legmegfelelőbb alkalmat választottunk egy szabadtéri rendezvénynek, de a fejlemények most zajlanak, nem érünk rá várni tavaszig, a felsőoktatást a fagyhaláltól most kell megmentenünk!

A győri Széchenyi Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke elmondta, hogy a városból szervezett csoport nem megy a fővárosi demonstrációra, viszont egyénileg több hallgató is készül a rendezvényen való részvételre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik