Belföld

Varga látja a fényt az alagút végén

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár fellendülést vár 2012 második felétől.

Az IMF–EU-megállapodás nyomán létrejövő pénzügyi biztosíték lehetőséget teremt arra, hogy a forintárfolyam stabilizálódjon, az állampapírhozamok csökkenjenek, s így több tízmilliárdos megtakarítás jelentkezzen a büdzsében – mondta a Magyar Hírlapnak Varga Mihály. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár közölte: a védőháló összege 15-20 milliárd euró között alakulhat. A gyors megállapodás mindkét félnek érdeke, így egy-két hónapon belül körvonalazódhat a megegyezés. A likviditás biztosított, szemben 2008 őszével, amikor azonnali segítségre szorult Magyarország, ezért az államtitkár szerint most elővigyázatossági hitelről beszélhetünk.

Természetesen, minden eshetőséget számításba kell venni, de egyelőre a piaci alapú finanszírozás mellett több érv szól – válaszolt Varga arra a kérdésre, nem volna-e olcsóbb, ha az új nemzetközi hitelből fizetné vissza, illetve újítaná meg adósságát az ország. Arra a kérdésre, meglepődne-e azon a kormány, ha az egykulcsos adó eltörlése, a rendszer átalakítása az IMF/EU-tárgyalások előfeltétele lenne, azt válaszolta: “A Nemzetközi Valutaalap gondolkodásmódja jelentősen megváltozott az elmúlt évtizedben. Más volt a szervezet stratégiája a latin-amerikai válságok időszakában és más az ezredfordulót követően. Mindezt figyelembe véve nem számítok a konzultációkon ilyen felvetésre”.

Az államtitkár szerint a Nemzetközi Valutaalap igazgatósága pozitívan értékelte a Széll Kálmán-terv strukturális lépéseit, a kormányzat munkaerőpiaci aktivitást fokozó erőfeszítéseit, ugyanakkor számos jobbító szándékú észrevételt is megfogalmazott, amelyet komolyan kell venni. Ezek közül talán a leginkább megfontolást igénylő javaslat a beruházási környezet javítása. A régi, rosszul működő struktúrák átalakítási tempóját a befektetők időnként túlzottan gyorsnak ítélték, s nehezen volt követhető a törvényhozás munkája. Ennek a felfokozott időszaknak azonban az alaptörvény, valamint a sarkalatos törvények elfogadásával vége, és egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb szakasz veszi kezdetét – közölte.

Varga Mihály szerint a fellendülés 2012 második feléhez érve indulhat be. A hiány az idén az uniós kimutatások szerint is három százalék alá kerül, a kormány pedig továbbra is rendelkezik megfelelő társadalmi támogatottsággal, eltökélt a kitűzött strukturális átalakítások véghezvitelében, ami erősítheti a piaci szereplők bizalmát a magyar fizetőeszköz iránt – mondta. Az új pénzügyi uniós szerződéshez való magyar csatlakozás mellett szól, hogy nem szerepel az adóharmonizáció terve. Más feltételekben már korábban is egyetértés mutatkozott. Az országnak, csakúgy, mint az EU-nak fontos az államadósság csökkentése, a szerkezeti átalakítások megindítása – mondta az államtitkár a lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik