Gazdaság

Rontott az IMF a magyar bizonyítványon

Nagyobb költségvetési hiányt prognosztizál az IMF a Magyarországról szóló éves jelentésében, mint korábban.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idén 0,3 százalékos, 2013-ra 1,5 százalékos magyar gazdasági növekedésre számít – közölte szerdán közzétett, négyes cikkely szerinti éves országjelentésében a washingtoni székhelyű szervezet. Korábbi, októberi előrejelzésében 2011-re 1,8 százalékos, 2012-re 1,7 százalékos gazdasági növekedésre számított.

Az IMF januári közepi, felülvizsgált adatai alapján arra számít, hogy a 2011. évi 3,4 százalékos GDP-arányos költségvetési többlet után 2012-ben 3,9 százalék, 2013-ban pedig 4,1 százalék lehet a magyar költségvetési deficit. A jelentés decemberi változata még 3,5, illetve 3,7 százalékos hiánnyal számolt 2012-re és 2013-ra, de – elsősorban a bankszövetséggel kötött megállapodás költségei és a bérkompenzáció miatt rontott előrejelzésén az IMF.

A szervezet úgy látja, hogy a 2011. év végi 77,7 százalékos magyar államadósság 2012-ben a GDP 75,5 százalékára, 2013-ban pedig 75,1 százalékára csökken. Az IMF szerint 2012-ben átlagosan 5,0 százalékos, 2013-ban pedig 3,7 százalékos infláció várható Magyarországon. A munkanélküliség idén 11,5 százalék, 2013-ban 11,0 százalék lehet a valutaalap számításai szerint.

A nagyításhoz kattintson ide!

Értékelésében bizalomerősítő magyar gazdaságpolitikát és a kiigazítási folyamat stabilizálását szorgalmazza a szervezet. Olyan gazdaságpolitika kell Magyarországon, amely megerősíti a gazdasági kormányzásba vetett bizalmat, stabilizálja a zajló kiigazítási folyamatot és megerősíti a gazdasági intézményrendszert  – olvasható a dokumentumban.

A valutaalap igazgatótanácsának tagjai egyetértettek abban, hogy egy olyan – az IMF-fel és más külső hitelezőkkel együttműködésben kialakított – támogatási program, amely megerősített gazdaságpolitikai alapokra épül és a hatóságok erőteljes támogatását élvezi, csökkentheti a magyar gazdaságban mutatkozó feszültségeket.

A szervezet úgy értékeli: a gazdasági kilábalás mérsékelt ütemben zajlik, és a magyar gazdaság továbbra is nagyon sebezhető. Ezen túl a gazdaságpolitikai döntések miatti aggodalom, illetve a világpiaci kockázatkerülés csökkenti a pénzpiac bizalmát.

Az IMF szerint a gyengébb növekedési kilátások ellenére szükség van a költségvetési szigorításra, mivel a magyar államadósság magas és bizonytalan a finanszírozás stabilitása. Kezelni kell a beruházásokat korlátozó strukturális akadályokat, így reformok szükségesek az üzleti környezet, a versenyképesség és a munkaerő-kínálat javításához is – írják. Fontos lenne továbbá, hogy a bankok megfelelő tartalékokkal rendelkezzenek – tették hozzá.

Az IMF valamennyi tagországról legalább évenként készít gazdaságpolitikai értékelést. Angolul itt és itt olvasható a jelentés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.