Belföld

Hidegriadó: így éld túl a szibériai telet!

25 éve volt utoljára olyan hideg, mint amilyen a következő hetekben lesz. Akár -25 fok is lehet. Elő a gyapjú- és pamutfelsőkkel! Félre a töménnyel és a sokat sejtető ruhákkal!

Kihűlés, fagyási sérülés, megfagyás, szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségek és végtagkeringési problémák – a többi közt ezek a veszélyek fenyegetik azokat, akik nem megfelelően védekeznek a tartós hideg ellen és nem veszik komolyan a szakemberek figyelmeztetését” – mondta sajtótájékoztatón dr. Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese csütörtökön.


A képre kattintva galéria nyílik az extrém időjárásról Európa-szerte!
Fotó: AFP / Sergei Supinsky

Az extrém hideg miatt különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a krónikus betegségben szenvedők és a divatnak megfelelni akaró, lengén öltözött tinédzserek.

Veszélyben az idősek és a csecsemők

„Külföldi adatok alátámasztották az összefüggést a havazás és a halálos szívrohamok között. Budapesti adatok alapján a hazai szakemberek is kimutatták, hogy télen a hőmérséklet csökkenése a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát mintegy két százalékkal növeli” – figyelmeztetett Páldy Anna. A hideggel járó csapadékhullás és jegesedés miatt az idősek számára további kockázatot jelent a fokozott csúszásveszély. „A fővárosi sürgősségi mentőhívások alapján kimutatható, hogy az összes baleset aránya 5,5 százalékkal volt magasabb a 65 év felettiek körében az extrém hideg napokon. Aki teheti, inkább maradjon otthon” – tette hozzá.

A főigazgató-helyettes hangsúlyozta: „a kihűlés veszélye nemcsak a szabadban, hanem a lakásunkban is fenyeget, ha ott tartósan 14 fok körüli a hőmérséklet. Tavaly összesen négyszázan haltak meg kihűlés miatt. Az esetek több mint a fele belső térben fordult elő”. A főigazgató-helyettes a tragédiák elkerülése érdekében azt javasolja, hogy otthon is öltözzünk rétegesen, fogyasszunk gyakrabban langyos folyadékot és rendszeresen látogassuk idős családtagjainkat.

A csecsemőket is fokozottan védeni kell a hidegben. Mínusz 10 fok alatt ne vigyük sétálni a kisgyermeket. Ha mégis ezt tesszük, rétegesen, alaposan öltöztessük fel, arcát, orrát kenjük be zsíros krémmel, lehetőleg szélvédett babakocsiban utaztassuk és igyekezzünk minél rövidebb időt kint tölteni vele – tanácsolja Odor Andrea országos vezető védőnő.

Tanácsok az extrém hideg ellen
– Ne fogyasszunk tömény alkoholt, mert növeli a végtagok hőleadását, elősegíti a kihűlést!
– A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba, a megfelelő hőmérsékletet a lakásban is biztosítani kell számukra.
– Ha fázunk, fájdalmat vagy zsibbadást érzünk – ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei. Előzzük meg a további lehűlést például mozgással!
– Ne fogjunk meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mert fagyási sérüléseket szenvedhetünk. -10 fok alatt mindig viseljünk kesztyűt! 
– Öltözzünk megfelelően: védjük magunkat a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruháktól minél előbb szabaduljunk meg, és viseljünk természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot. 
– Különösen figyeljünk arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljünk, mert a lábfej hamar lehűl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket. Hasonlóan védjük a kezünket és a fejünket is. 
– Ha autóval utazunk, mindig legyen nálunk meleg takaró, termoszban meleg folyadék, feltöltött mobiltelefon. 
– Otthon tegyünk szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró nyílászárók elé, ablak közé helyezzünk párnát, szőnyeget. 
– Ha vacogunk, akkor testünk hőmérséklete jelentősen csökkent. Ha fájnak a végtagjaink, és mozgásunk, figyelmünk lassul, ez már a súlyos kihűlés előjele. Ha a hidegben szívritmuszavart, mellkasi fájdalmat, légszomjat érzünk, hívjunk orvosi segítséget!

Fokozódik a szibériai fagy, a medvék sem biztatnak semmi jóval

Az előttünk álló napokban folytatódik a lehűlés, egyre több helyen napközben sem lesz mínusz 10 foknál magasabb a hőmérséklet, ráadásul már erős, viharos szélre is számíthatunk – mondta Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Péntek estétől vasárnap éjfélig várható az országban havazás, az Alföldön akár 20-40 centiméter hó is eshet, a fővárosban 10-20, a Dunántúlon 5-10 centiméter vastagságú hótakaróra lehet számítani.

A hideg idő folytatódik, az elkövetkező egy hétben számottevő enyhülés nem lesz. Leghidegebb hétfőn hajnalban várható, ekkor -13, -18 fokra számíthatunk, de a kevésbé felhős helyeken -20 fok alá is hűlhet a levegő. Napközben is erős fagyra készülhetünk; szombaton, vasárnap -10 fok körüli hőmérsékleti csúcs valószínű. A hidegérzetet még tovább erősíti a sokfelé megerősödő szél.

A medvék sem kecsegtetnek semmi jóval. Meglátták árnyékukat csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykertben, így a népi meteorológia tapasztalatai alapján még hosszú tél várható.

Elsőfokú figyelmeztetés 11 megyében

A fagy és a várható havazás miatt péntektől tizenegy megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető jelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel. Közülük kilencben – Pest megye kivételével az összes Dunától keletre fekvő megyében – elsőfokú a veszélyjelzés.


Ideiglenesen a városba költöztetik a tanyasi lakókat a hosszan tartó hideg miatt a tanyagondnoki szolgálat emberei
Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyékben nemcsak a hideg, hanem már a havazás miatt is figyelmeztetés van érvényben péntekre. Ezeken a területeken az egy nap alatt lehullott hó mennyisége meghaladhatja a 10 centimétert. Emiatt további két megyében, Tolnában és Baranyában van még érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Adományvonallal segít az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt

Az első napon 1 millió forint gyűlt össze a 1353-as adományvonalon, melyet a hideg miatt bajba kerülők támogatására fordít az Ökumenikus Segélyszervezet. Míg Csepelen új téli krízispontot nyitott szerdán az Ökumenikus Segélyszervezet, vidéki hajléktalanokat segítő intézményei is a maximális kapacitáson felül működnek.

A Magyar Vöröskereszt csak decemberben 110 ezer csomag tartós élelmiszert osztott ki országszerte. „Az elmúlt időszakban egyre többen fordulnak segítségért szervezetünkhöz, hogy a mindennapokhoz szükséges élelmiszerek beszerzése is nehézséget jelent. Ezért valamint az előttünk álló rendkívüli hideg időjárásra készülve a Magyar Vöröskereszt a február 2-től működő, minden hálózatból elérhető 1359-es adományvonalán gyűjtést indít. Az adományozók minden hívása vagy SMS küldése 250 forinttal segíti a Magyar Vöröskereszt élelmezési, étkeztetési programjait” – írja közleményében a Vöröskereszt.

A 1359-es szám bevezető kampányához ismert emberek – Bényi Ildikó műsorvezető, a Magyar Vöröskereszt jószolgálati nagykövete, Ördög Nóra műsorvezető, Bochkor Gábor rádiós műsorvezető, Voga János rádiós műsorvezető, István Dániel rádiós műsorvezető, Lola énekesnő és Puskás Peti énekes – csatlakoztak önkéntes alapon, a vonal végén ők „fogadják” az adományt jelentő hívásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik