Belföld

Hogyan vészeljük át a csontig hatoló hideget?

Dermesztő fagyokat jósolnak a hétvégére. Összegyűjtöttük, mire kell figyelnünk, nehogy veszélybe kerüljünk a zord időjárás miatt.

A rendkívüli és várhatóan tartós hideg, illetve az előrejelzett nagyobb havazás miatt elsőfokú riasztást adtak ki hazánk területére.

Fokozottan figyeljünk oda az idős hozzátartozóinkra és a tartósan beteg ismerőseinkre is. Naponta többször ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e náluk, akár egy-egy telefonhívással.

A zord időjárás áramingadozást vagy teljes áramszünetet okozhat, ezért ügyeljünk arra, hogy legyen elérhető helyen működő elemlámpa, vagy más egyéb eszköz, amivel világítani tudunk.

Előfordulhat, hogy az időjárás kibabrál velünk és nem tudunk eljutni még a legközelebbi boltba se, ezért lehetőleg legyen otthon egy hétre elegendő tartós élelmiszer.

Nagyon hangsúlyt kap a réteges öltözködés, ha kénytelenek vagyunk kimenni a mínuszokba. Jó sok ruhával védekezzünk a hideg ellen, és semmiképpen ne legyünk hiúak, feltétlenül vegyünk sapkát, sálat, kesztyűt is.

Elméletileg hétvégén komoly hó mennyiséggel is számolnunk kell, így ha tehetjük, inkább ne üljünk autóba. Ha nincs választásunk s kénytelenek vagyunk egyedül kocsikázni, jelezzük valakinek, hogy elindultunk és hívjuk fel akkor is, ha célba értünk, valamint kérjük meg, ha nem csörögnék rá időben, értesítsen valakit erről!

Már rég meg kellett volna tenni, de ha elmulasztotta volna, rakasson autójára téli gumit!

Amint meleg helyiségbe ért, fogyasszon el egy forró italt, lehetőleg teát.

Győrben a Lukács Sándor Szakközépiskola, valamint a Kossuth Zsuzsanna Lánykollégiumot jelölték ki előzetesen elhelyezési feladatokra, a téli időszakra, tehát, ha vannak olyanok, akik valamilyen okból nem tudnak fűteni, ezekre a helyekre mehetnek átvészelni a fagyos napokat.

A vasútállomást az éjszakai órákra is megnyitják, de a rendőrség és a polgárőrség járőrözik a területen, biztosítva a közrend megőrzését az állomáson.

A Helyi Védelmi Bizottság közleményét, tanácsait ide kattintva olvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik