Belföld

Katasztrófahelyzet jöhet Magyarországon

Katasztrófahelyzet kihirdetését kéri Orbán Viktortól Hegedűs Zsuzsa szociológus, miniszterelnöki megbízott, ha két-három napon belül nem sikerül megnyugtatóan rendezni a hidegre fordult időjárás által veszélyeztetett hajléktalanok és egyedül élő idősek védelmét.

A rendkívüli fagy kapcsán drámai elemektől sem mentes sajtótájékoztatót tartott kedd délelőtt Hegedűs Zsuzsa a Belügyminisztériumban a hajléktalanok és az egyedül élő idősek helyzetéről. A miniszterelnöki megbízott követeli az önkormányzatoktól, hogy sürgősen vegyenek fel közfoglalkoztatottakat, „akiknek az a dolguk, hogy naponta kétszer lejárják a hatvanöt évesnél idősebb egyedülállókat”, különösen a szociális segélyből élőket, ellenőrizzék, működik-e a fűtés a lakásokban és van-e mit enniük a veszélyeztetett embereknek. Ötezer fő alatti településen erre „egy-négy”, nagyvárosokban „akár harminc” közfoglalkoztatott alkalmazását tartja indokoltnak.


Fotók: Kummer János

Hegedűs Zsuzsa felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy az önkormányzatoknak lehetőségük van ingyentűzifát adni a rászorulóknak – a költségeket a munkaügyi központokon keresztül az állam állja, csakúgy mint a közfoglalkoztatottak bérét.

Szintén a polgármesteri hivatalok feladatának tartja a hajléktalanok felkutatását és segítését. Külföldi párhuzamot hozva felemlegette, hogy nyugati nagyvárosokban, például Párizsban mínusz öt fok alatt automatikusan megnyitják a metrót a hajléktalanok előtt. De mivel „a budapesti főpolgármester nem csinálja ezt”, maradnak az egyéb megoldások.

A miniszterelnöki megbízott úgy ítéli meg: „Mínusz egy-két fokban sátorban, fűtetlen lakásban is túlélhető néhány nap, de többhetes, tartós mínusz tíz fok alatti hőmérséklet szinte biztos halál.”

Hegedűs Zsuzsa amúgy hétfőn reggel, tévés időjárás-jelentésből értesült a masszív lehűlésről, és azonnal „riadóztatta” Pintér Sándor belügyminisztert. Azt mondja, a belügyminisztérium apparátusa működésbe lépett, s ugyanezt reméli az általa „legmegbízhatóbb embernek” minősített Hende Csaba vezette honvédelmi tárcától is.

Hegedűs Zsuzsa a honvédségtől elvárja, hogy felügyelt, fűtött, matracokkal felszerelt, orvosi ellátást és meleg teát biztosító sátrakat állítson fel a hajléktalanok lakta erdős területeken. Szintén a Hende-tárca kötelességének tartja, hogy átmenetileg akár laktanyákban is biztosítson helyet a rászorulóknak. A ferenceseket külön kiemelve az egyházakat arra szólítja fel, nyissák meg templomaikat az otthontalanok előtt. Az önkormányzatokat szintén felszólítja: közintézményekben biztosítsák a túlélést a hajléktalanok számára. „Három óra alatt össze lehet ezt hozni” – ekképpen ítélte meg a szervezéshez szükséges időt, majd Kósa Lajost megnevezve kijelentette, hogy szerinte Debrecen polgármestere élen jár majd ebben a munkában.

Lapunk kérdésére Hegedűs Zsuzsa kárhoztatta az önkormányzatokat, hogy nem élnek a közfoglalkoztatási program kínálta lehetőségekkel. Kérdeztük, szerinte mi az érdektelenség oka. A válasz: „Tojnak az elesett emberekre.”

Hegedűs szerint Magyarország külföldi megítélése múlik azon, hogyan birkózik meg a rendkívüli hideggel. „Képzeljék el, milyen hírünk lesz, ha százötven-kétszáz ember megfagy idén télen” – fogalmazott. Majd hozzátette: a kiszolgáltatottakkal való bánásmódon méretik meg egy társadalom.

A miniszterelnöki tanácsadó úgy véli, a belügy, a honvédség, az egyházak, az önkormányzatok és a karitatív szervezetek segítségével sikerül úrrá lenni a problémán. Ám ha két-három nap múlva úgy találja, hogy továbbra is emberéleteket veszélyeztet a rendkívüli hideg, katasztrófahelyzet kihirdetését kéri Orbán Viktortól.

Feltettük a kérdést a Honvédelmi Minisztériumnak, megfogadják-e Hegedűs Zsuzsa tanácsait. Válaszoltak:

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség számos alkalommal bizonyította képességet arra, hogy a rendkívüli helyzetekben (pl. vészhelyzetek, természeti katasztrófák árvíz, vörösiszap) rövid időn belül hozzájáruljon eszközeivel és képességeivel a veszély, ill. a veszélyhelyzetek által keletkezett károk elhárítására.
Ennek megfelelően a Magyar Honvédség most is készen áll arra, hogy amennyiben a katasztrófavédelmi riasztási rendszeren keresztül az illetékes szervektől felkérést kap, rendelkezésre bocsássa azon eszközeit, és lehetőségeit, amelyekkel segíteni tud.
A Magyar Honvédség a hét elején 450 ágybetétet adott át a Budapesti Módszertani Szociális Központnak. A felajánlást Hende Csaba honvédelmi miniszter és Tarlós István főpolgármester korábbi megállapodása szerint ingyen adták át a szociális központnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik