Belföld

Az MSZP szerint azonnal le kell mondania Schmitt Pálnak

Az MSZP szerint Schmitt Pál köztársasági elnök hazudott a plágiumvádakra adott magyarázatai során, ezért azonnal le kell mondania.

Szanyi Tibor, a szocialista párt elnökségi tagja és országgyűlési képviselője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írja, nem felel meg a valóságnak az államfő azon védekezése, hogy húsz évvel ezelőtt a kisdoktori értekezések esetében még a dolgozat végén, egyben elég volt felsorolni a forrásmunkákat. Az ellenzéki politikus szerint az ezt szabályozó, akkor hatályos 1983. évi törvény a kisdoktori munkák esetében is a kandidátusi címek megszerzésével megegyező feltételeket ír elő.
Az MSZP képviselője emellett arra is emlékeztet, hogy Schmitt Pál szerint a Magyar Értelmező Kéziszótár alapján ő nem plagizált, mivel írt irodalomjegyzéket, amelyben megnevezte forrásait. Szanyi Tibor ezzel szemben tényként említi, hogy az államfő sehol sem jelölte meg disszertációjában, kinek a munkáit használta, márpedig szerinte ez a hatályos szerzői jogi törvény szerint plágium, még ha a kifejezést akkor nem is használta a törvény.
Szanyi Tibor kiemeli, mindkét eset független attól, hogy Schmitt Pál dolgozata megfelel-e a kritériumoknak, vagy sem, mivel a köztársasági elnök “már a magyarázatával hazudik”, amiért le kell mondania. “Minél hamarabb, annál jobb” – fűzi hozzá.
A hvg.hu január 11-én írta meg, hogy Schmitt Pál 1992-es, 215 oldalas disszertációjának mintegy 180 oldala a bolgár Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele. Az Index később arról írt, hogy egyes bekezdések szó szerint megegyeznek egy német tudós, Klaus Heinemann tanulmányának részleteivel.
A Semmelweis Egyetem rektora január 17-én kezdeményezte tényfeltáró bizottság létrehozását az ügyben a sporttudományi kar dékánjánál. Az öttagú testületnek március 28-ig kell elkészítenie jelentését Schmitt Pál doktori disszertációjának keletkezéséről.
Az államfő egy nappal később, január 18-án az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában visszautasította a plágiumvádat. Közölte, legjobb tudása szerint készítette kisdoktori disszertációját, nem tulajdonította el senki szellemi tulajdonát. Mint mondta, dolgozata tényekre, “törzsadatokra” épül, “ez a sokat emlegetett 180 oldal”, míg értekezésében van 30-35 oldal, ahol következtetéseket vont le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik