Belföld

A véradással nem csak másokon segítesz

Kevéssé hangoztatott tény, hogy a véradók saját egészségükért is tesznek, amellett, hogy másik három ember életét is megmenthetik.

1939 óta szerveznek Magyarországon a Magyar Vöröskereszt közreműködésével térítésmentes véradásokat. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente több mint 430 ezer egység vérre van szükség. Ennek előteremtéséhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk önzetlen segítségét várják szervezett véradásokon az ország minden pontján.

Aki vért ad, az saját egészségéért is tesz, hiszen a jótékony cselekedet pozitív hatással van a vérkeringésre. Tisztítja és felfrissíti a vért, infarktus ellen szintén ajánlott a procedúra, mivel a vér vastartalmának változása csökkenti a rizikófaktort.

A véradás feltételei: betöltött 18. életév; felső korhatár nincs, de általában 60 éves korig várják a segítő szándékúakat, azonban még 65 évesen is lehet vért adni, ha az illető egészségügyi állapota megengedi ezt.
Fontos, hogy a személyi igazolványt vagy az útlevelet, valamint a lakcím- és TAJ kártyát ne hagyjuk otthon, ha véradásra megyünk.
Az egészségügyben szokásos vérvétellel ellentétben vért adni soha ne menjünk éhgyomorral, valamint különösen fontos a folyadék fogyasztás is!
Érdekes feltétel, ami kevéssé lehet ismert: 50 kg alatti személytől nem vesznek le vért.

A véradás mindössze 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt. Ennyi időt igazán ne sajnáljunk arra a cselekedetre, mellyel megmenthetünk három életet.

Általános tudnivaló: a nők évente háromszor, a férfiak évente ötször adhatnak vért. Két alkalom között minimum 56 napnak kell eltelnie!

Legközelebbi szervezett véradások Győr-Moson-Sopron megyében:
2012. január 30-án, 16.00-19.00 Győrújfalu (Önkormányzat)
2012. január 31-én, 17.00-19.00 Újrónafő (Orvosi Rendelő)
2012. január 31-én, 16.30-19.30 Harka (Általános iskola)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik