Belföld

Gyurcsány akciója nem, az EU annál inkább foglalkoztatja Mesterházyt

Csapucha Adrienn
Csapucha Adrienn

2012. 01. 25. 18:55

Győrbe látogatott Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc miskolci akciója nem foglalkoztatja, annál sokkal kardinálisabb, gazdasági dolgokra fókuszál.

Zsúfolásig megtelt január 25-én az MSZP győri székháza. A kisalföldi megyeszékhelyre ugyanis Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke látogatott el. A politikust tapsvihar fogadta.

Mesterhazy-Attila(430x286).png (Mesterházy Attila)

Az unió és a „felcsúti Maradona”

A találkozó fő témája hazánk jelenlegi gazdasági helyzete és európai uniós szereplése volt. Elsőként egy rövid történeti áttekintést vázolt az érdeklődők előtt Mesterházy, vagyis, hogy Magyarország 2004-es csatlakozása óta milyen változások, fejlesztések történtek a határokon belül, és ehhez képest most milyen a viszony a régió többi országának vezetőivel és magával az unióval. „A több, az erősebb Európa Magyarország érdeke is, és mivel kicsi nemzet vagyunk, szükségünk van barátokra. Ezért ez a politika, amit Orbán Viktor folytat, vagyis, hogy mindenkivel szembemegy, az nem hazánk érdekeit képviseli. Az együttműködő politika előrébb visz, de ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell megvédeni az országot” – mondta Mesterházy. Hozzátette, hogy országunk ellen amúgy sem jött senki, ezért nem érti, hogy a „felcsúti Maradona” miért és kitől akarja megvédeni hazánkat.

Mit adtunk, mit kaptunk?

Az EU-s tagság említésekor Mesterházy elmondta azt is, hogy mérlegelni kell, hogy az ország mit kapott az uniótól. „Tekintsünk csak vissza, hogy az előcsatlakozás alatt mennyi forrást kaptunk és mennyit a csatlakozás után. Jelentősen megnőtt a fejlesztési keret, a pályázati pénzekből pedig az utóbbi időben nagyméretű beruházások valósultak meg, elég, ha körülnézünk Győrben. És ez mind annak köszönhető, hogy az előző kormány jól hasznosította a térített támogatásokat” – hangsúlyozta a pártelnök.

Itt a béketüntetés kérdése…

A békemenet kapcsán annyit mondott az MSZP elnöke: nem csodálkozik azon, hogy Orbán Viktor nem csatlakozott az „övéihez”, a transzparensekkel vonuló tömeghez. „A miniszterelnök csak azért kel fel minden nap, hogy azt a 24 óráját túlélje. De így nem lehet egy országot kormányozni, és úgy sem, hogy minden baj gyökerének – legyen szó akár az időjárásról – a volt szocialista kormányt okolja. Orbán Magyarországot szégyenpadra küldte, és erre kell megoldást találni” – tette hozzá Mesterházy. „Csak arra leszek kíváncsi, hogy a szavak mennyire lesznek összhangba a tettekkel, vagyis, hogy a miniszterelnök valóban az együttműködés mellé áll-e vagy továbbra is szembemegy az uniós elvekkel” – zárta gondolatait az MSZP vezetője.

Arra a kérdésre, hogy mit szól Gyurcsány Ferenc miskolci akciójához, Mesterházy Attila azt mondta: nem érdekli, hogy más pártok háza táján mi történik és milyen akcióba fognak. Ennél sokkal kardinálisabb dolgokkal kell most foglalkozni, elsősorban hazánk gazdasági megítélésével és fellendítésének lehetséges eszközeivel – fogalmazott az MSZP elnöke.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.