Belföld

A Római lakótelep biztonságban lesz, de Táborállás még sokáig nem

P. Horváth Ágnes

2012. 01. 25. 18:19

Megkezdődik Dunaújvárosban a Kőtár alatti védelmi munkák második üteme, Táborálláson azonban áprilisban indulhat csak a védekezés.

Támogatásra érdemesnek ítélték a város pályázatát, amelyet a Kőtár alatti partfalszakasz védelmének második ütemére adtak be- jelentette be sajtótájékoztatón Cserna Gábor polgármester, szerdán.

1964.ben volt egy nagy omlás Dunaújvárosban, ekkor elindult egy komoly beruházás, 2,8 km hosszan, állami beruházásban megerősítették a partfalat. Közben a város terjeszkedett, és 2006-ban a Római lakótelep egy része is veszélybe került, valamint a Kőtár és a közelben lévő városi víztározó. 2008-ban nyert először a Kőtár alatti partfal megerősítésre pénzt az önkormányzat. Ennek a folytatása kezdődhet el a most nyertessé nyilvánított pályázatnak köszönhetően.

Közben ugyancsak a partfal mozgása miatt 2010 októberében életveszélyessé nyilvánították Táborállás egy részét Dunaújvárosban. 50 házat kellett kitelepíteni, köztük 25 állandó lakhelyet. Ma még mindig életveszélyes a terület, ám az emberek többsége saját felelősségére visszaköltözött otthonába.

Célszerű lett volna a Kőtárhoz beadott pályázatokba már Táborállást is bevenni, hiszen már akkor tudni lehetett, hogy ezen a részen is gondok lesznek- mondta a Fehérvár24-nek Orgovány Zoltán, az egyik Táborálláson élő lakos.

Úgy gondolják, hogy rossz a pályázati rendszer, mert a természet befolyásolására kiírt tendereknél több mint egy évnek kell eltelni a jóváhagyástól az első kapavágásig. Az önkormányzat szerencsére a legszükségesebb munkákat elvégezte Táborálláson, így a szárazságnak és annak köszönhetően, hogy a vizet kivezették a falból most csak minimális mozgások vannak a területen- hangsúlyozta Orgovány Zoltán.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.