Belföld

Nagy-Navarro: hazudott az MTVA

A szakszervezeti vezető szerint hamis nyilatkozatot adott ki az MTVA szóvivője a csoportos létszámleépítésről.

Gyalázatnak nevezte Nagy Navarró Balázs, hogy az MTVA szóvivője hamis nyilatkozatot adott ki tegnap a bíróság döntése után, mely a csoportos létszámleépítés ügyében született. Tegnap Cserháti Ágnes azt közölte, hogy az MTVA javára döntött a testület és törvényesnek mondta ki a bíróság az MTVA-nál nyáron lefolytatott csoportos létszámleépítést.

Nagy-Navarró Balázs a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azonban közölte, a bíróság jogszabályba ütközőnek nevezte és semmisnek nyilvánította csoportos létszámleépítésre vonatkozó megállapodást, melyet az ideiglenes üzemi tanács és az MTVA kötött.

Az érdekképviseleti vezető elmondta, a bíróság elfogadta a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete azon érvelését is, hogy az ideiglenes üzemi tanács nem is jöhetett volna létre. A Munka törvénykönyve szerint szabályozzák a semmisséget, és ez azt mondja, hogy amennyiben semmis egy szerződés, akkor úgy kell tekinteni a semmis megállapodásból eredő jogokat és kötelezettségeket, mintha azok éltek volna. Ez azért van, hogy ne érhesse joghátrány az érintetteket, például ne kelljen valakinek visszafizetnie a segélyt. Ha valakinek pedig kára származik, akkor a károkozó felelős és kell, hogy legyen jogkövetkezménye. Munkajogi szempontból még kérdéses az ügy, mert az Mt. nem tartalmaz jogkövetkezményt, márpedig a szakszervezet szerint súlyos jogkövetkezmények vannak, hiszen százak vesztették el állásukat.
Az MTVA tegnapi közleménye szerint a bírósági döntés kimondja: a jogszabályoknak megfelelően történt az MTVA 2011 nyarán lefolytatott létszámleépítése, amelynek során “a közmédia nem sértette meg a szakszervezetek jogait, a munkáltató és az üzemi tanács közötti konzultáció a munka törvénykönyve vonatkozó szabályainak megfelelt”.
A nem jogerős ítélet szerint a TFSZ tehát a továbbiakban nem indíthat eljárást a csoportos jogellenességének megállapítása, így az egyes elbocsátások jogellenességének megállapítása ügyében sem – olvasható a dokumentumban.
Cserháti Ágnes hozzátette: “a csoportos létszámleépítés jogszerűen lezárult”. Hangsúlyozta, hogy a létszámcsökkentéssel összességében mintegy 5,3 milliárd forintot takarít meg az MTVA 2013-tól, “ezzel is javítva gazdálkodását, növelve egyúttal a műsorkészítésre fordított közforintok hatékony felhasználását”.

Ma délben autós demonstráció tart a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete. Az MTV székházától rendőri felvezetéssel érkeznek a Naphegy térre, hogy tiltakozzanak “a hírcsalások, hírmanipulációk és a közpénzek elherdálása ellen”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik