Belföld

Jóváhagyták a svédek a Gripen-szerződés módosítását

Jóváhagyta a svéd kormány a magyar Gripen-vadászgépek bérléséről szóló szerződés módosítását, amely szerint Magyarország további tíz évig fizeti a vadászgépek részleteit.

Sofia Karlberg, a Svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Export Ügynökség (FXM) illetékese a Népszabadságnak azt mondta: örülnek, hogy Magyarország stratégiai döntést hozott, és továbbra is a Gripen-rendszerrel kívánja fenntartani és fejleszteni hadereje kapacitását. Emlékeztetett, hogy az eredeti szerződés 2015-ben lejárt volna. A módosított szerződés részleteivel kapcsolatos kérdést elhárította, csak annyit közölt, hogy a Gripen-rendszer használatát tíz évvel hosszabbították meg, a szállítási és kiszolgálási feltételekkel együtt.

A magyar kormány elsősorban financiális okokból kezdeményezte a svéd vadászgépek lízingjéről szóló szerződés módosítását, a futamidő 10 évvel történő meghosszabbítását. A Honvédelmi Minisztérium akkori közlése szerint ezzel 63 milliárd forintot takarítanak meg – emlékeztet a lap.

A Gripenek beszerzési értéke eléri a 340 milliárd forintot, ezt egészíti ki az 58 milliárd forintos pilótaképzési program, amelyet a kanadai kiképzőközponttól rendelt meg a honvédség. A hivatalos kormányzati adatok szerint a Gripen-lízing évi 30 milliárddal, a kiképzési program évi 2 milliárddal terheli a minisztérium büdzséjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik