Belföld

Bekeményített az adóhatóság

Rekordszintre nőtt az adószámuk felfüggesztésével sújtott cégek száma tavaly − olvasható a feketelista.hu közleményében

A céginformációs adatbázis felmérése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2011-ben a több mint félmillió működő vállalat csaknem 15 százalékát, azaz több mint 75 ezer szabálysértő cég működését szüntette be – írja a Napi Gazdaság. Ez jelentős növekedés az előző évhez képest, amikor “csak” 32 ezer esetben élt az adóhatóság ezzel a szankcióval, 2007 és 2009 között pedig mindössze 10-10 ezer vállalkozás esett el adószámától.

Az egyre gyakoribbá vált büntetések mögött egyebek között hanyagság áll, az adószámuktól megfosztott vállalatok ugyanis többnyire elfelejtik számviteli beszámolójukat a Cégközlönyben elektronikus úton letétbe helyezni, illetve közzétenni. Ha a felfüggesztéssel büntetett vállalat 60 nap után sem teljesíti közzétételi kötelezettségét, az adóhatóság a cégbíróságnál kezdeményezi a vállalat megszüntetését.

Ugyancsak az adószám felfüggesztésére számíthat az a cég, amelyet nem találnak, vagyis ha a kézbesített adóhatósági irat két egymást követő alkalommal a címzett ismeretlensége miatt visszaérkezik, illetve ha a cég a megjelölt székhelyén nem található. Hasonlóan járnak el, ha a vállalkozás képviselőjét nem jelentik be a NAV-nál, s akkor is, ha az illető nem található a megadott elérhetőségi helyen. Akkor is felfüggesztik az adószámot, ha a hatóság szabálytalanságok miatt ismételten 60 napra lezárja a vállalkozás üzletét – emlékeztet a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik