Belföld

MOB-osok vizsgáztatták Schmittet

Annak idején "beosztottjai" előtt védte disszertációját Schmitt Pál.

Schmitt Pál 1992-ben ötfős bizottság előtt védte meg doktori disszertációját. A testületben nemcsak a dolgozatot bíráló két opponens volt az akkori MOB-elnök kvázi beosztottja (már ez is szabálytalan volt az akkori összeférhetetlenségi szabályok miatt), hiszen MOB-tag volt a Magyar Testnevelési Egyetem akkori rektora, Istvánfi Csaba és az azóta elhunyt Nyerges Mihály egyetemi docens – írja az Origo.

A bizottságot Tihanyi József, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának későbbi dékánja vezette. Ő két évvel később lett az olimpiai bizottság tagja. Az ötfős bizottságból volt, aki nem is olvasta az elmúlt napokban sokat támadott értekezést, igaz, erre nem is kötelezte semmi. A bizottság akkori elnöke szerint tényleg “becsúszhattak hibák”, és valóban „utólag nézve nem volt szerencsés”, hogy Schmitt Pál disszertációját olyan tudósok előtt kellett szóban megvédenie, akik maguk is MOB-tagok voltak.

Tihanyi szerint ez akkor fel sem tűnt nekik, viszont szerinte nem is volt szabályellenes, mert az egyetem szabályzata csak egyetemen belüli összeférhetetlenségről rendelkezett, például arról, hogy azonos tanszéken dolgozók nem bírálhatják el egymás disszertációját. Tihanyi József megjegyezte, hogy bár Schmitt védésére konkrétan nem emlékszik, különlegesnek találta azt, hogy a MOB elnöke épp a Testnevelési Egyetemen védte meg disszertációját.

Úgy vélte, sem az opponensek magyar olimpiai akadémiai tagsága, sem a szóbeli bizottsági tagok MOB-tagsága nem jelenthetett előnyt Schmitt Pál számára. A professzor az Origónak azt mondta, nem gondolja, hogy a kapcsolat miatt másképp bírálták el az akkori olimpiai bizottsági elnök dolgozatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik