Belföld

A Medián Schmitt (mis)másolásáról

A Fidesz szavazói töretlenül bíznak az elnökben. Az iskolázottság is számít.

A Medián által megkérdezettek 90 százaléka értesült az államfő doktorija kapcsán felvetődött plágiumgyanúról; de az emberek jó kétharmada csak felületesen foglalkozott az üggyel, és mindössze ötödrészük mondta, hogy alaposan tájékozódott – írja a HVG.

A válaszolni tudók fele az ország szempontjából súlyosnak vagy nagyon súlyosnak tartja az esetet, és ha a válaszokat 0-tól 100-ig terjedő mutatóval foglaljuk össze, az átlag 63 pont, vagyis az értékelés a közepesnél súlyosabb. A kormánypárti szavazók ennél lényegesen kevésbé drámaian ítélik meg az állítólagos plágiumügyet (46 pont), a Jobbik hívei közepesen (55 pont), a többi ellenzéki párt támogatói nagyon súlyosnak tartják (77 pont). A plágiumgyanú lehetséges következményeiről főleg párthovatartozás szerint oszlanak meg a vélemények.

A többség szerint „nem érdemes túl nagy ügyet csinálni a köztársasági elnök elleni plágiumvádból, mert pár hónap múlva már szinte senki sem fog emlékezni az egészre” (55 százalék). Egyharmadnyian vélték úgy, hogy „ez az ügy hosszú távon is súlyos károkat okozhat az egész ország megítélésének”. A kormánypártiak négyötöde az első, a „demokratikus ellenzék” szavazóinak háromnegyede a második álláspontot képviseli.

Mindent egybevetve – annak ellenére, hogy többen hisznek a hvg.hu által felvetett plágiumvádnak, mint a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményének – a népességnek csak egyharmada várná el, hogy Schmitt lemondjon a köztársasági elnöki tisztségről, 42 százalék van ezzel ellentétes véleményen, a többieknek nincs álláspontjuk. Ez utóbbiban is jelentős szerepe van a pártpreferenciának, de valamelyest közrejátszik az iskolázottság is: a diplomások körében relatív többségben vannak az elnök lemondását követelők – írja Hahn Endre cége felmérését ismertetve a HVG-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik