Belföld

Tavasszal végeznek a kastélyfelújítás első szakaszával

A fertődi Esterházy-kastély eddig 4 milliárd forint támogatást nyert a felújításra, ami 2013-ra további egymilliárddal bővülhet.

Miközben már zajlik a fertődi Esterházy-kastély helyreállításának második szakasza, a nagy ívű rekonstrukció első üteme befejezés előtt áll. A több mint két éve tartó rekonstrukcióra az Esterházy-kastély eddig mintegy 4 milliárd forint támogatást nyert.
Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkára szerdán a helyszínen megtekintette a munkálatokat, majd a további projekttervekről tájékozódott a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vezetőitől – közölte az államtitkárság sajtóirodája az MTI-vel.

A tavasszal befejeződő első ütem eredményeként egyebek között valamennyi belső restaurálási munka elkészül, megújulnak a dísztermek és a külső homlokzat, új tetőszerkezetet kap a bábszínház épülete és régi szépségében fogadja a vendégeket a belső udvar.

A rekonstrukció második ütemében többek között restaurálják a kínai lakk kabinetet és a porcelánszoba falképeit, felújítják a télikertet, helyreállítják a bábszínház-narancsház épületegyüttesét és fogadóépületet emelnek szolgáltató és vendéglátó terekkel. A magyar Versailles-ként is emlegetett kastélyegyüttes angolkertjének és rózsakertjének revitalizációját az idén kezdik meg. A második ütem és a park rendezésének munkálatai várhatóan 2013-ban zárulnak.
Ami a fejlesztések további lehetőségeit illeti, kész a projektterv a főépület melletti kiskastély önálló rendezvényközponttá alakítására és Mária Terézia lakosztályának helyreállítására. Az “Eszterházi tündérkert” terve pedig különleges gyermekmúzeum és foglalkoztató létesítését, valamint a Pál-major helyreállítását tartalmazza.

Amennyiben az újabb projekttervek is sikeresek lesznek, Fertőd-Eszterházán 2013-ig mintegy 5 milliárd forintos helyreállítási és fejlesztési beruházás valósulhat meg. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatja a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának projektszemléletű munkáját, mivel a kastély rehabilitációja az értékek megőrzését és hasznosítását szolgálja, s ezzel párhuzamosan turizmust fejleszt, munkahelyeket teremt, az egész térség fejlődésére pozitív hatást fejt ki – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik