Belföld

Esterházy Madonna az Esterházy-kastélyban

Raffaello Santi Esterházy Madonnájával találkozhatnak Fertődön az érdeklődők.

A Szépművészeti Múzeum Esterházy Madonnája a fertődi Esterházy-kastélyba látogat: Raffaello alkotását a júniusi Múzeumok éjszakáján állítják ki a kastély helyreállított pazar dísztermében – mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) igazgatója az MTI-nek kedden.

A Szépművészeti Múzeum és az MNG közös kezdeményezésének lényege, hogy egy kitüntetett időpontban – a Múzeumok éjszakáján – egy különleges atmoszférájú helyen – Fertőd-Eszterházán, az Esterházy-kastélyban – egy kimagasló értékű és az Esterházyakhoz köthető műtárggyal, Raffaello Santi Esterházy Madonnájával találkozhasson a közönség – mutatott rá az MNG vezetője.
A mű bemutatásához egyedi installáció készül, amely a reneszánsz más Madonna-ábrázolásait is felvillantja. Mielőtt feltárul Raffaello remeke, a látogatók egy másik teremben, egy úgynevezett felvezető kiállításon kapnak előzetes információkat a képről és annak művészettörténeti jelentőségéről.

Az Esterházy Madonna “vendégeskedése” az előzetes számítások szerint több ezer hazai és külföldi, főként Ausztriából érkező látogató számára nyújt majd egyedülálló élményt. A szervezők reményei szerint hozzájárul a műalkotás ismertségéhez, növeli a Szépművészeti Múzeum és az Esterházy-kastély népszerűségét, valamint erősíti a hazai Esterházy-örökség imázsát is.
A Szépművészeti Múzeum és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága már évek óta együttműködik, ennek eredményeként ma már az Esterházy-gyűjteményből származó több műalkotás díszíti a fertődi Esterházy-kastély enteriőrjeit. Az intézményvezetők szerint az Esterházy Madonna fertődi “látogatása” a későbbiekben akár sorozattá is bővíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik