Belföld

Hende kiiktatná a közvetítőket a haditechnikai beszerzésekből

A honvédelmi miniszter a jövőben nem kíván stróman cégekkel tárgyalni az eszközökről.

Hende Csaba honvédelmi miniszter elküldte javaslatait a haditechnikai beszerzések módosítására a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek – tudta meg a Magyar Nemzet.

A napilap szerdai számában megjelent cikk ismerteti, hogy a változtatásokkal a Honvédelmi Minisztérium vezetése azt szeretné elérni, hogy kiiktathassák a közvetítő cégeket az ilyen típusú tranzakciókból, és közvetlenül köthessenek szerződéseket a vevőkkel, sokszor európai uniós, szövetséges államokkal.

Egyebek között egy közvetítő cég pályázata miatt nem írtak alá szerződést a MiG-29-es vadászgépek hajtóműveinek értékesítéséről. A katonai repülőgépek húsz alkatrészére érkezett érvényes ajánlat, de a szaktárca vezetője nem kíván stróman cégekkel tárgyalni a haditechnikai eszközökről.

A miniszter ugyanis szeretné kikapcsolni a hadrendből kivont, orosz gyártmányú haditechnikai eszközök kereskedelméből azt a közvetítői kört, amelynek részvétele eddig elengedhetetlen volt az ilyen típusú beszerzésekhez. Ehhez pedig változtatni kíván a jogi környezeten, hogy a HM, illetve a vagyonkezelő ne csak exportengedéllyel rendelkező magántársaságokkal, hanem államokkal is kereskedhessen az ilyen katonai eszközökkel – olvasható a Magyar Nemzetben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik