Belföld

Új szintre emelkedett Magyarország afganisztáni részvétele

Magyarország egyre jelentősebb szereplője az Afganisztáni újjáépítési munkálatoknak – mondta Baráth István dandártábornok az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese a térségből hazaérkező katonák visszafogadó ünnepségén. Ezzel egyidőben elbúcsúztatták azt a 4 katonát, akik a következő egy évben Libanonban és Nyugat-Szaharába teljesítenek missziót.

Minőségileg új szintre emelkedett Afganisztáni részvételünk – mondta Baráth István dandártábornok, az MH ÖHP Logisztikai Erők Főnöke. A parancsnokhelyettes azt is elmondta: a magyar katonák fejlesztési, képzési tevékenységet is ellátnak a térségben. Elsősorban az infrastrukturális fejlesztéseket elősegítő projektekre fektetnek nagy hangsúlyt, és tevékenységükkel közvetlenül is részt vesznek az újjáépítési programok megvalósulásában. Afganisztánban még mindig háborús helyzet van, így nem veszélytelen a kint lévő katonák munkája.
A befogadó ünnepséggel egyidőben az Összhaderőnemi Parancsnokságon 4 katonát búcsúztattak, akik a következő egy évben Libanonban és a Nyugat-Szaharában teljesítenek missziót. A libanoni missziót az ENSZ legveszélyesebb missziójaként jellemezte a közelmúltban a világszervezet főtitkára, mivel az 1978-as kezdet óta a térségben több mint kétszáz ENSZ alkalmazott és katona vesztette életét. Így a kinn szolgáló katonáknak a szakmai tudás mellett a veszélyhelyzetekre is fel kellett készülniük.
A misszióban lévő katonáknak több lehetőségük is van kapcsolatot tartaniuk családjukkal: olcsón telefonálhatnak haza, és az internet is segítséget jelent a mindennapi kommunikációban. Emellett szabadsággal is rendelkeznek, amikor – akár több alkalommal – néhány napra hazautazhatnak családjukhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik