Belföld

Csordogáló offshore pénzek

A vagyon eredetét nem firtatják.

Kapcsolódó cikkek

Tizenegy hónap alatt, november végégig 24 milliárd forintot hoztak vissza Magyarországra az offshore-adóamnesztia keretében, ami 2,37 milliárd adóbevételhez juttatta közkasszát – írja a szombati Magyar Nemzet a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra (NAV) hivatkozva. A lap emlékeztet arra, hogy a kedvezményes szabályok szerint csak 10 százalék adót kell fizetni a külföldről hazautalt  – offshore cégben vagy bankszámlán lévő – pénzek után, és a vagyon eredetét sem firtatják.

Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke a hazahozott pénzek felhasználásáról a Magyar Nemzetnek azt mondta: tapasztalatai szerint az üzletemberek kivárnak. Elképzelhetőnek nevezte, hogy az év második felében “nagyobb értékű külföldi vagyonok is útra kelhetnek”, ha megszületik a magállapodás a nemzetközi hitelintézetekkel és a kormány meggyőzően szerepel a következő hónapokban.

Az elnök szerint azon is elgondolkodhatnának a törvényhozók, hogy  év végéig meghosszabbítsák az offshore-amnesztiát, egyrészt azért, mert óriási összegekről van szó, másrészt, mert devizában vannak. Zara László alaptalannak nevezte, hogy egyesek attól tartanak, az adóhivatal nyilvántartásba veszi őket. A törvény szerint a hazautalt pénz után a 10 százalék adót a bank vonja le, fizeti be és vallja be, a hazautaló nem kerül kapcsolatba a hatósággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik