Belföld

A Kilimandzsáró csúcsára készül

Még magasabbra tette a mércét Csik Tibor Zoltán (36), aki tériszonya ellenére ellenállhatatlan vágyat érez, hogy feljusson a világ legmagasabb pontjaira.

A győri fiatalember hamarosan élete legnagyobb kalandjára indul: következő célpontja a 5895 méter magas Kilimandzsáró lesz – írja a Blikk.hu.

– Tíz négyezres európai csúcsot már megmásztam, ezért olyan helyet kerestem, ami kihívást jelent a számomra. Így esett a választásom a Kilimandzsáróra, Afrika legmagasabb hegycsúcsára – árulta el a Blikknek Tibor, aki tisztában vele, mekkora kockázatot vállal. – Az ötezer méter feletti magasságot a hegymászók halálzónaként emlegetik, mivel rendkívül szélsőséges az időjárás és a megszokottnál 40 százalékkal alacsonyabb a levegő oxigéntartalma. Az egyik első magyar expedícióval a Kilimandzsáróra induló dr. Buday Gábor például hiába volt tapasztalt mászó, 1984-ben tüdőödémában vesztette életét a hegyen – tette hozzá.

Tibor ezért próbál mindent megtenni biztonsága érdekében: állóképességét teljesítménytúrákkal és futással fejleszti, illetve alaposan áttanulmányozza a korábbi expedíciók tapasztalatait is. De vajon hogyan birkózik meg tériszonyával?

– Szerencsére megtanultam legyőzni a félelmet, az érzés általában csak a tátongó mélységek előtt, például a sátortető-gerinceken vagy meredek sziklafalaknál tör rám, de aztán jön egy nagy adrenalinlöket, ami átlendít a nehezén – tette hozzá Tibor.

Mint arról a Blikk beszámolt, a fiatalembert öt éve egyik kollégája fertőzte meg a hófödte csúcsok szeretetével. Tibor azóta időt és pénzt nem kímélve igyekszik minél gyakrabban hódolni szenvedélyének. A hegymászás olyannyira fontos számára, hogy a Kilimandzsáró expedíció érdekében nagyobb összegű hitelt vett fel, remélve, hogy az utolsó pillanatban sikerül néhány szponzort megnyernie ügyének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik