Belföld

Egyre több a magyar diák a tandíjmentes Ausztriában

A tandíj bevezetése után a magyar fiatalok körében egyre népszerűbbé válhat, hogy Ausztriában választanak egyetemet, főiskolát.

Eddig sem számított kivételes gyakorlatnak, ha egy magyar fiatal Ausztriába jelentkezik felsőoktatási tanulmányokra, a későbbiekben pedig még erősebb lehet ez a tendencia – vélik szakemberek.
Ausztriában nincs tandíj, míg Magyarországon szeptembertől csak körülbelül 34 ezer hallgatónak biztosítja az állam a térítésmentes oktatást. Emellett Ausztriában ma már szabadon vállalhatnak munkát a magyarok, így tanulmányaik mellett pénzt is kereshetnek.
A Magyar Diákok Egyesületénél elmondták, hogy elárasztják őket a magyarországi fiatalok részéről érkező telefonhívások, érdeklődő levelek, utóbbiakat alig tudják megválaszolni.

Ausztriában sokkal stabilabbak a viszonyok, ha valaki beiratkozik az egyetemre, biztos lehet benne, hogy nem vezetnek be egyik napról a másikra „elképesztő nagy” tandíjakat“, mondják a hallgatók.
Jelenleg körülbelül kétezer magyar tanul osztrák egyetemeken, többségük műszaki, gazdasági és zeneművészeti szakokon. Polónyi István oktatáskutató szerint idén várhatóan többen jelentkeznek külföldi felsőoktatási intézménybe, mint korábban.

A szakember szerint az elit már régóta külföldre vitte a gyerekeit, és ez egyre inkább így lesz a felsőközéposztály esetében is, amely elsősorban a vezető budapesti egyetemeket választotta. Kétségtelen, hogy a mosatni helyzetben – például gazdasági szakokra – sokkal jobban megéri elmenni Bécsbe, ahol a megélhetés költségei kicsit ugyan magasabbak, de nincs tandíj – mondta Polónyi István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik