Belföld

Húsz eurós óradíjért Ön elköltözne Németországba?

A hazai munkaerőpiac siralmas helyzete miatt sokan választják a külföldi életet, köszönhetően a magasabb béreknek és a fejődési lehetőségeknek.

2011. május 1. óta nyitott kapukkal várja a magyarokat Ausztria és Németország is. A Német Bevándorlási Regiszterbe havonta átlagosan 1400 magyar állampolgárt vesznek fel. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) becslése szerint 2030-ig akár 160 ezer magyar munkavállaló dolgozhat Németországban, ami tovább rontja az amúgy is meglehetősen lehangoló képet mutató magyar népességstatisztikát. Az unió tagjaként már 2004-től szabadon mehettek a magyarok az Egyesült Királyságba, Írországba és Hollandiába is dolgozni, majd tavaly május 1-jén Ausztria és Németország is megnyitotta munkaerőpiacát, mely a magyar polgárok hagyományos migrációs célországa.

Győr-Moson-Sopron megyéből, a közelségre való tekintettel, az Ausztriába járók gyakran ingázó életmódot folytatnak, de megéri mind a magasabb fizetések, mind a továbblépési lehetőségek miatt is. Ezzel szemben azok, akik német munkahelyre pályáznak, gyakran elköltöznek, vagy a felváltva élnek a két országban. B. Péter már több mint 15 éve dolgozik Németországban, de amikor teheti hazatér családjához Magyarországra. Szakmája szerint karosszéria lakatos, de itthon nem tudott annyi bevételhez jutni, ami biztosította volna családja megélhetését, így a külföldi munka mellett döntött, ahol legalább kétszer akkora fizetést kaphat. Elmondása szerint mióta bevezették a szabad munkavállalást, könnyebben jár haza, de még így is 5-6 hetet tölt a németeknél, és 3-4 napot itthon.

A németek elsősorban szakképzett munkavállalókat várnak, mert a szakképzetleneket csak idényjelleggel tudják foglalkoztatni. Jellemzően a vendéglátóipar, idegenforgalom, szállodaipar területére, illetve az ipar egyéb ágaiban – gépgyártás, építőipar, feldolgozóipar – keresnek szakembereket.
A felsőfokú végzettségűek közül a mérnökök, informatikusok a keresettek. Egy fejlesztőmérnök, akinek gyakorlata van az autógyártásban, repülőgépiparban, Ausztriában 20-22, Németországban akár 22-24 eurós nettó óradíjas árajánlatot is kaphat, ami körülbelül 3000 eurós nettó havi fizetést jelenthet. Jelenlegi árfolyamon számolva több mint 900 ezer forintos fizetésért nem csoda, ha a gyakorlott szakemberek inkább kint vállalnak munkát.

Az egészségügyben dolgozó szakképzett ápolók és orvosok nemcsak Németországban, hanem szinte bárhol el tudnak helyezkedni. A magasabb végzettségűek esetében a magasabb béreken kívül fontos motivációt jelentenek a jobb munkakörülmények és a szakmai fejlődés lehetősége is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik