Belföld

Vállalkozók figyelem! Kötelező a regisztráció a kamarába

Egy 1990. évi törvény idei módosítása értelmében, minden egyéni és társas vállalkozásnak kötelező lesz a kamarai nyilvántartásba vétel. A megyei iparkamara 25 ezer regisztrálóra számít.

A módosított kamarai rendelet szerint január 1-től minden egyéni és társas vállalkozásnak kötelessége regisztrálnia magát. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy adatlap kitöltésével, és 5000 forint hozzájárulás megfizetésével, egy adatbázisba kerülnek a cégek. Ennek ellentételezéseként cserébe, számos piaci információhoz juthatnak a társaságok, mely vállalkozásuk működtetéséhez és továbbfejlesztéséhez is jó kiindulópontot jelenthet. Továbbá a kamarák egy pályázati tanácsadással foglalkozó honlapot is elindítanak a jövőben, itt különböző projekt leírásokat, pályázatokat olvashatnak majd az érdeklődők, de a kamarán belül bizonyos gazdasági és pénzügyi tanácsadás is elérhetővé válik.

Kötelező és önkéntes

Dinnyés Előd, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára elmondta, hogy a kamarai tagság továbbra is önkéntes marad, csak a regisztráció kötelező. „Ebben az esetben a nagy különbség ott gyökerezik, hogy az önkéntes tagok már kamarai tisztségviselőknek is választhatók, és akit megválasztanak annak befolyása lehet a kamara működésébe és a stratégiájának alakításába.” 2012-ben egyébként is döntés születik a régi illetve az új tisztségek személyéről, így fontos, hogy a cégvezetők időben döntsenek önkéntes szereplésükről.

Hogyan kell regisztrálni?

A regisztrációnak több módja van. Az első az, hogy a delikvens személyesen keresi fel a kamarát, ahol az adatlap kitöltésében is segítenek a munkatársak. Majd készpénzben, csekken vagy átutalással be kell fizetni a hozzájárulás összegét, a kamara csak ezután állítja ki azt a nyomtatványt, amely igazolja a hivatalos nyilvántartásba vételt. A másik út, ha a vállalkozó a kamara honlapjáról letölti az adatlapot, majd kitöltve eljuttatja az intézménybe, ahol a már ismertetett eljárással hozzájuthat az ügyfél a regisztrációt biztosító szelvényhez.

Január 1-től számítva, 60 nap áll a társaságok rendelkezésére, hogy időben bejegyezzék magukat a székházakban, Győrben február hónapban számítanak egy nagyobb dömpingre, összesen pedig mintegy 25 ezer vállalat jelentkezésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik