Belföld

Rendkívüli parlamenti ülés: csak feltételek vannak

A Fidesz a szocik elszámoltatásához, az LMP saját javaslataihoz ragaszkodik, így szinte biztos, hogy nem tárgyal a Ház a bankbetétek biztonságáról.

A Fidesz-frakció csakis egy olyan rendkívüli parlamenti ülés összehívását támogatná, amelyen a szocialisták tételesen elszámolnának arról, „hogyan és miért adósították el az országot” – olvasható a párt frakcióigazgatójának közleményében.

Balla György szerint nem asszisztálnak a szocialisták „pánikkeltő, az országot lejárató, a választói akaratot semmibe vevő, csakis az MSZP-s érdekek mentén szerveződő” kampányához.

Az MSZP a napokban közölte, hogy kezdeményezte az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását január 16-ára azzal a céllal, hogy a „törvény erejével garantálják” a bankbetétek biztonságát.

Az LMP akkor csatlakozik a kezdeményezéséhez, ha napirendre kerülhet a párt két, kedden benyújtott törvénymódosító javaslata is. Schiffer András frakcióvezető elmondta: az egyik javaslat a decemberben elfogadott stabilitási törvényt módosítaná annak érdekében, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadót vegyék ki a kétharmados körből.

A másik javaslat pedig kiemelné az alaptörvény átmeneti rendelkezései közül a jegybank és a pénzügyi felügyelet jogállására, valamint – ahogy fogalmazott – „az elkúrtuk adóra” vonatkozó szabályozást.

Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy rendkívüli adót vessen ki a kormány abban az esetben, ha az Alkotmánybíróság, az uniós bíróság vagy más bíróság elmarasztalja az országot, és a költségvetésben nincs pénz minderre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik