Belföld

Népszavazással védenék a bankbetéteket Gyurcsányék

Ha az ellenzék összefog, és az OVB nem lép közbe, már tavasszal szavazhatnánk - mondja Bauer Tamás.

Népszavazást kezdeményez a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció. A párt a december végén elfogadott jegybanktörvény visszavonásához, illetve a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának megakadályozásához remél választói támogatást.

Bauer Tamás alelnök elmondta: a referendummal megtiltanák, hogy az Országgyűlés, a kormány vagy bármely más állami szerv korlátozza a betétesek hozzáférését a bankoknál és más pénzintézeteknél elhelyezett betétekhez.

Ha az Országos Választási Bizottság teret enged kezdeményezésüknek, még tavasszal megtartható a voksolás. Megjegyezte: a szükséges aláírásokat egy hónap alatt össze lehet gyűjteni, ha a demokratikus ellenzéki pártok és mozgalmak összefognak.

Az MSZP rendkívüli parlamenti ülést szorgalmaz

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik a szocialisták, hogy törvényt lehessen alkotni a betétesek betéteinek védelméről.

Józsa István, a párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: információik szerint sok betétes félti megtakarításait és azok kivonására készülnek, ez azonban katasztrofális következményekkel járna. Az MSZP ezért a megtakarításaik bankban tartására kéri az érintetteket. Álláspontjuk szerint egy, a betétek biztonságát garantáló törvény megnyugtathatná a befektetőket.

A rendkívüli parlamenti ülésen az MSZP kezdeményezi a jegybank-törvény visszavonását is. Józsa István hangsúlyozta, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának összehívásához 129 képviselő aláírására van szükség, ez pedig több az összes ellenzéki képviselőnél, ezért az MSZP “felhívja a felelős kormánypárti politikusokat” is a kezdeményezés támogatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik