Belföld

Tragikus következményekkel járhat az OEP döntése

A szervátültetettek gyógyszerein spórolna az OEP. Ha változik a hatóanyag, kilökődhet a szerv. Rettegnek a transzplantáltak. Az egészségbiztosítási pénztár szerint nincs ok az aggodalomra.

Majdnem hatezer szervátültetett életét teheti kockára az a döntés, melynek értelmében január elsejétől a kilökődést gátló organikus gyógyszereiket egy csoportba vonják a generikus (vagyis az originális készítményekkel azonos hatóanyagú, viszont nem évek alatt kikísérletezett) szerekkel.

Az FN24 úgy tudja, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elképzelései szerint mostantól negyedévente rendeznek árversenyt – vaklicitet – a kilökődést gátló szereknek, így akár az is előfordulhat, hogy háromhavonta változik a készítmények támogatása, a transzplantáltak pedig állhatnak át új gyógyszerre.

A szervátültetésen átesetteknek ugyanis egész életükben úgynevezett szűk terápiás indexű immunszuppresszív szereket kell szedniük, magyarul olyan gyógyszereket, amelyek kellően legyengítik az immunrendszerüket, hogy szervezetük ne lökje ki a beültetett szervet, ugyanakkor még maradjon védekezőképességük.

Életeket jelent pár nanogramm

Fehérvári Imre, a Magyar Transzplantációs Társaság főtitkára szerint az OEP most az átültetettek életével játszik. Bár a legtöbb gyógyszernél – hatóanyag egyezés esetén – nem származhat komoly gond abból, ha helyettesítik az egyiket a másikkal, a szűk terápiás indexű készítmények esetében a kis eltérés is végzetes lehet.

„Ezeknél a gyógyszereknél nanogramm (a gramm milliárdod része) per literben határozzák meg a koncentrációt. Van szer, amelynél literenként négy nanogrammos koncentráció a megfelelő, kilencnél már elindul a kilökődés, tizennyolcnál pedig mérgezés lép fel” – teszi hozzá a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának főorvosa.

Átültetések 2011-ben

Szívátültetések száma Magyarországon 2011-ben (2011.12.22-i állapotnak megfelelően):
Budapest: 10

Pancreas-veseátültetések száma Magyarországon 2011-ben (2011.12.22-i állapotnak megfelelően):
Budapest:4
Pécs: 6

Májátültetések száma Magyarországon 2011-ben (2011.12.22-i állapotnak megfelelően):
Budapest: 41

Veseátültetések száma Magyarországon 2011-ben (2011.12.22-i állapotnak megfelelően):
Összesen: 242
Budapest: 134
Debrecen: 23
Pécs: 47
Szeged: 34

Magyar tüdővel végzett tüdőátültetések száma Bécsben 2011-ben (2011.12.22-i állapotnak megfelelően): 33

forrás: transzplant.hu

 

A tapasztalatok szerint gyógyszerváltás esetén a betegek 10-15 százalékánál indul be a kilökődés.

Spórolás?

A 17 évvel ezelőtt vesetranszplantáción átesett Szalamanov Zsuzsa szerint a gyógyszerbeállítás gyakran komplikáltabb, mint maga a műtét.  A Transzplantációs Alapítvány vezetője szerint ebben az esetben tévedés a döntést gazdasági okokra fogni. A magyarországi átültetettek havi gyógyszerköltsége elérheti a százezer forintot, melyből 20-30 ezer forintot spórolhat az OEP a generikus készítményekkel.

Ugyanakkor – véli Szalamanov Zsuzsa – az esetleges negyedévenkénti gyógyszerbeállítások költsége – orvosi és laborvizsgálatok – szintén megemelkednek, nem beszélve arról, ha kilökődés indul meg a gyógyszerváltás következtében. Ezt vagy vissza lehet fordítani, vagy nem, de a kezelése súlyos összegbe kerül, a betegek idejéről és lelkiállapotáról nem is szólva.

„Furcsa, hogy egy olyan országban, ahol korlátlanul van pénz a szervátültetések sok milliós költségének fedezésére, kockáztatnak az esetleges kilökődéssel” – véli, hozzátéve, hogy a döntés komoly pánikot okozott a transzplantáltak körében.

OEP: Csak az árak csökkennek

Kérdéseinkkel természetesen megkerestük az OEP-et is, ahol közölték: a transzplantált betegek szervkilökődését gátló, az OEP által korábban befogadott gyógyszerek finanszírozásában januártól semmilyen változás nem történt. Ahhoz a betegek továbbra is 300 forintos minimális térítési díj mellett, kiemelt támogatással juthatnak hozzá.

“Az egészségbiztosítási pénztár által támogatott egyik, Tacrolimus hatóanyagú készítmény szabadalmi védettsége az elmúlt évben lejárt. Így lehetővé vált, hogy a támogatotti listára az OEP január elsejével ugyanezt a hatóanyagot tartalmazó, az Országos Gyógyszerészeti Intézet által bevizsgált, hatásosnak és biztonságosnak minősített, új, generikus készítményeket fogadjon be. Ez a jövőben azzal az előnnyel járhat a betegek számára, hogy az azonos hatóanyag tartalmú, egymással helyettesíthető készítmények esetében a kialakuló árverseny miatt a gyártók csökkentik a készítmények árát. Az így megtakarított összeg költségvetési forrást jelenthet más készítmények befogadása területén, ami valamennyi transzplantált beteg számára is előnyt jelent” – tájékoztatta lapunkat az OEP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik