Nagyvilág

Megtette első lépéseit átültetett lábaival

A húszas éveiben járó spanyol férfin a világon először hajtottak végre teljes lábtranszplantációt a nyáron. Egy medencében tanul járni.

Megtette első lépéseit hétfőn, egy kórházi uszodában, Valenciában az a férfi, akin a világon elsőként hajtottak végre kettős lábátültetést a nyáron – számolt be róla a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

A húszas éveiben járó – meg nem nevezett – férfin július 10-én hajtották végre az áttörésnek számító operációt spanyol orvosok.

Az ötvenfős műtéti csapatot Pedro Cavadas-Rodriguez, egy világszerte elismert helyreállító plasztikai sebész vezette. Az átültetés különösen bonyolult beavatkozás volt, mert az orvoscsoport nem támaszkodhatott korábbi esetekre és tapasztalatokra.

A páciens első lépései a műtét sikerét igazolják, ám még hónapokra van szükség ahhoz, hogy segítség nélkül is járni tudjon. Az új végtagokat befogadó férfi jól van, komolyabb szövődmények a beavatkozás után nem jelentkeztek, a kezelés a tervek szerint halad – mondta el a neves sebész.

Pedro Cavadas-Rodriguez nevéhez több úttörő beavatkozás köthető a transzplantáció területén. Két éve, 2009-ben az első volt, aki teljes arctranszplantációt végzett egy 43 éves férfin Spanyolországban. 2008 novemberében visszavarrta egy 20 éves fiatalember jobb lábát. Előtte 2006 novemberében sikeresen hajtott végre kettős kézátültetést a kolumbiai Alba Lución. A világhírű specialistát Dr. Csoda néven is emlegeti a spanyol média.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik