Belföld

Remekül érzi magát új májával az egyéves kisfiú

Sikertelen idegendonoros májátültetés után, apja májával élhet tovább a Dunaújvárosban élő Dávid.

Koncsek Dávidot négy hónapos megpróbáltatások – sárgaság, májgyulladás, májdaganat és németországi transzplantáció – után pénteken engedték haza Budapestről – írja a dh-online.hu.

A gyermekről kevéssel születése után derült ki, hogy súlyos májkárosodása van – ami ezután egyre súlyosbodott. A városban gyűjtés indult számára. Több mint kétmillió forint gyűlt össze. A gyereket és szüleit júniusban fogadták a németországi Essen egyetemi klinikáján, hogy májátültetéssel mentsék meg életét. Donorként az apját szemelték ki, akinek azonban hosszú edzésprogramot és diétát kellett teljesítenie. Közben Dávid egyre rosszabb állapotba került.

A szeptember eleji eseményekről édesanyaja elmesélte: Dávidod ki akarták adni a kórházból. Szinte sokkot kaptunk, hiszen közölték, hogy egy antibiotikum-rezisztens baktérium van a szervezetében, így a szállásunkként szolgáló házba sem vihetjük. Már arra készültünk, hogy haza kell térnünk Magyarországra. Aztán éjjel csöngött a telefon és jelezték, hogy van egy máj, ami jó lenne Dávidnak. Elfogadtuk, és a fiunk már hajnali négykor készen állt a műtétre. A transzplantáció sikeresen megtörtént, ám délutánra kiderül, hogy a kapott szerv nem indult be. Ekkor az orvosok jelezték, hogy ha éjfélig nem jön új máj, akkor Dávid édesapja lép elő donorként.  Az apa számára előírt diétából azonban még négy hét volt hátra. A különböző papírok elintézése után végül elvégezték a műtétet az apától kapott szervvel.

A gyermeket a sikeres májátültetés után, Budapesten, az I. számú Gyermekklinikán kezelték, ahol remek laboreredményeket produkált a gyógyszerek beállításakor. Mára kigömbölyödött, több mint 8 kilogrammal, megnőtt a haja, élénk, jól érzi magát.

A transzplantáció utáni első évben is még számos komplikáció felmerülhet, és a felgyógyulás sem olcsó mulatság. Az emberek segítségére tehát továbbra is szükség lesz. A gyűjtésen és az adakozáson eddig sem múlott a siker. “Szerencsénk van ezért a család szívből jövő köszönetét tolmácsolni mindenkinek, aki segített” – írják a Dunaújvárosi Hírlap online oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik