Belföld

Orbán válaszolt Sarkozynek

Nicolas Sarkozy is írt Orbán Viktornak, még novemberben. A francia elnök már kapott választ, de nem lehet tudni, hogy mit.

A két Barroso-levél, a Clinton-levél, a 13 amerikai kongresszusi képviselő levele és a magyar kormánynak címzett Reding-levél mellett érdekes olvasmányul szolgálhat Nicolas Sarkozy episztolája is, melyet a francia elnök még tavaly november végén postázott Orbán Viktornak – írja a Magyar Narancs.

Sarkozy nem ilyen-olyan uniós vagy egyéb, emberi jogi normák megszegését hányja kollégája szemére, hanem a francia nagyvállalatokat sújtó szabályozásokra, illetve egyedi intézkedésekre hívja fel a figyelmét. Az udvarias fordulatok mögül nem nehéz kihallani az erőteljes rosszallást: s ez különösen akkor érdekes, ha tudjuk, hogy az ebben a levélben említett függő ügyek (a francia Accor Group visszaszorítása az étkezési jegyek piacán, meg az energiakereskedelemmel és közműszolgáltatásokkal foglalkozó monstrum, a GDF Suez változatos módszerekkel történő szívatása) a legkevésbé sem az elnök által jónak látott módon látszanak megoldódni.

A Narancs szerint a kormány mindeddig nem válaszolt erre a diplomáciai irományra. Sarkozy levele itt elolvasható A német kormány szóvivője szerint Magyarország pénzügyi helyzete is szóba kerülhet hétfőn a német kancellár és a francia elnök berlini találkozóján.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte: a Magyar Narancs tévesen állítja, hogy a magyar kormány mindeddig nem válaszolt Sarkozy elnöknek. A közlemény szerint Orbán Viktor miniszterelnök már elküldte válaszlevelét a francia államfőnek, de annak tartalmát nem hozták nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik