Belföld

Titokzatos Clinton-levél Orbánnak

Az amerikai külügyminiszter aggodalmairól írt a magyar miniszterelnöknek.

Az amerikai külügyminiszter még karácsony előtt levelet küldött Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, ebben “alapvetően az általa korábban szóban elmondottakat foglalta írásba” – erősítette meg kedden az MTI-nek Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, hozzátéve, “a miniszterelnök természetesen a szokásos rendnek megfelelően válaszolni fog a levélre”.

A Népszabadság internetes oldala kedden számolt be arról, hogy december 23-án terjedelmes levelet küldött az Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton a magyar kormányfőnek. A nol.hu szerint az amerikai diplomácia vezetője a magyar demokratikus intézményrendszer szisztematikus leépítésével kapcsolatban fejti ki véleményét, miután –  int írják – a tengerentúli sajtó “már hetek óta visszhangzik az Orbán-kormány törvényalkotási ámokfutásának újabb és újabb epizódjaitól.


Fotó: Neményi Márton

A portál szerint a levél megerősíti az elmúlt hetekben többször hangoztatott amerikai aggodalmakat a bíróságok függetlenségével, az új egyházügyi törvénnyel és a média szabadságával kapcsolatban. Új bírálati elemként pedig felbukkan az is – teszik hozzá -, hogy a Klubrádió frekvenciáját más adónak ítélték.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter júniusi budapesti látogatásán támogatásáról biztosította a miniszterelnöknek a magyar gazdaság újjáépítésére és megerősítésére irányuló elkötelezettségét, kifejtette azonban aggodalmait is, hogy a kétharmados többség adta lehetőségekkel élve, a kormány által végrehajtott változások következtében Magyarország képes lesz-e hű maradni saját demokratikus hagyományaihoz. Valódi elkötelezettséget kért az igazságszolgáltatás függetlensége, a szabad sajtó és a kormányzati átláthatóság mellett.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis októberben szóbeli tiltakozó diplomáciai jegyzéket, démarche-t adott át a magyar kormányfőnek, amely sérelmezi a demokratikus intézményrendszer elleni fellépést, ahogy azt is, hogy az Orbán-kormány láthatóan ügyet sem vet az emiatt megfogalmazódó nyugati bírálatokra.

Az amerikai nagykövetség nem erősítette meg az Orbán Viktornak címzett levél hírét az MTI-nek. “Ezt sem mi, sem Washington nem fogja megerősíteni” – közölte a diplomáciai képviselet. Hozzátette, hogy a nagykövetség nem ad tájékoztatást a washingtoni külügyminisztérium diplomáciai kommunikációjáról, és ahhoz nem fűz megjegyzést.

A nagykövetség kitért arra: az Egyesült Államok többször kifejezte aggodalmát a magyar alkotmány lényegi reformja miatt, jelezve, hogy a személyi szabadságjogokat, valamint a szükséges fékek és ellensúlyok rendszerét meg kell őrizni. “Fontos, hogy ezeket a változtatásokat megfelelő átláthatóság jellemezze, és vita kísérje” – közölte a nagykövetség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik