Belföld

Péreli Zsuzsa egyedi falikárpitjai

24.hu
24.hu

2012. 01. 04. 10:47

Már csak ezen a héten látható a nagyszerű képzőművész tárlata.

2011. december 16-án nyitotta meg kapuit a győri Esterházy-palotában Péreli Zsuzsa képzőművész kiállítása, ami január 8-án, vasárnap tekinthető meg utoljára.

Péreli Zsuzsa képe (péreli zsuzsa, képzőművész, )

A győri Városi Művészeti Múzeum 2011 adventjén az Esterházy-palota tereiben nagyszabású tárlattal mutatja be Péreli Zsuzsa képzőművész életművét. A budapesti Iparművészeti Múzeum „Élet-Kép-Regény” elnevezésű, 2008-ban megrendezett kiállítását követően közel 1000 négyzetméteren, az eddigi legnagyobb vidéki tárlaton, láthatják az egyedi kárpitjairól ismert művésznő sokoldalú alkotó tevékenységét. A múlt és jelen, a hit és az emlékezés kapcsán falikárpitokkal, akvarellekkel, papírplasztikákkal és papírkollázsokkal is találkozhat a városi múzeumba érkező látogató. Győr korántsem idegen Péreli Zsuzsa számára, hiszen az elmúlt években 5 alkalommal mutatkozott be önálló tárlattal városunkban.
Műveit, többek között, a Városi Művészeti Múzeumban, a Zichy-palotában, a Llyod-épületében és a városi könyvtár galériájában láthattuk. Különösen nagy öröm számunkra, hogy 1998-ban a Fehér fény című alkotása a Szabadhegyi Új Köztemető ravatalozójába került. A művésznő által kedvelt kék árnyalatokkal játszó falikárpit méltó párdarabja a két évvel korábban elkészített Himnusz. A különleges alkotás egyike azoknak a „Szövött Himnuszoknak”, amelyek a millecentenárium alkalmából emlékeztek meg Kölcsey Ferenc nemzeti költeményéről. Égi fasorból gótikus katedrális épül, a múlt kövei, mint Pompeji történelmi emlékezete megszőtt kövekbe foglalva. Péreli Zsuzsa szerint „… ezek a kövek egyszer csak átfordulnak égi úttá, annak reményében, amit mi itt a Földön cselekszünk, annak van valami felsőbbrendű értelme és perspektívája. Miközben szőttem – nem mondom, hogy boldogságot éreztem, mert az túl egyértelmű, és nem is azt fejezi ki, ami bennem volt -, inkább azt, hogy könnyű vagyok és segítenek, pedig egy évig szőttem.”

Péreli Zsuzsa életműve arról is tanúskodik, hogy az alkotó elme a gobelin-t ezer és ezer új lehetőséggel képes újjáéleszteni, művészete révén a leghétköznapibb tárgy is komplex értelmet nyer, elgondolkodtat, érzelmet közvetít. Különösen nagy öröm számunkra, hogy az idei karácsonyra való készülődés idején Péreli Zsuzsa Aequilibrium c. kiállítása Győr városába hívja a képzőművészet iránt érdeklődő közönséget.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.