Belföld

A hétköznapokon túl – Színházépítészet Közép-Európában

A Győri Nemzeti Színház is helyet kapott az idegen nyelvű színházépítészeti könyvben.

Beyond Everydayness – Theatre Architecture In Central Europe (A hétköznapokon túl – Színházépítészet Közép-Európában) címmel jelent meg kötet, amelynek magyarországi bemutatóját pénteken tartják a FUGA Budapesti Építészeti Központban. Az eseményhez kapcsolódva beszélgetést rendeznek Vargha Mihály építészkritikus Tényvisszaverődések című könyvéről is.

A közép-európai színházépítészet félezer éves történetét bemutató, egyedülálló angol nyelvű kötet egy hároméves nemzetközi kutatómunka eredményeként jött létre. Több mint 35 cseh, lengyel, szlovák, szlovén, osztrák és magyar színháztörténész, építész és művészettörténész közösen tárta fel a régió színházi építkezésének történeti, politikai és kulturális tényezőit – olvasható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) közleményében.
Mint írják, a kötet több mint hatszáz színes oldalon a hat ország 73 kiemelt színházépületét mutatja be, építésének, átalakításainak történetét és jelenlegi állapotát bőséges képanyaggal illusztrálva.

A kötet szerkesztői igyekeztek felkínálni a terjedelmes anyag összehasonlító olvasásának lehetőségét: az összes épület kortárs képanyagát egyetlen fényképész, Martina Novozámská készítette, és az eredeti tervrajzokat azonos léptékben rajzolták újra.
A könyvben kilenc tematikus fejezetben a várszínházaktól a legújabb kísérletekig követhető végig az építőművészet történetének e sajátos ága, egyaránt kiemelve a nemzeti jellegzetességeket és a közös hatásokat. Külön fejezet mutatja be például az osztrák Fellner és Helmer iroda országokon átívelő tevékenységét.
Szabó Attila, az OSZMI munkatársa, a kötet egyik szerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy a könyv a pénteki eseményt követően kerül a magyarországi boltokba, nemzetközi bemutatóját pedig a nyáron tartották a prágai szcenográfiai quadriennálén.

A kötetben szereplő magyarországi színházakról szóló szövegeket és a történeti bevezetőt a tavaly elhunyt Vargha Mihály építészkritikus, az építészfórum.hu szakportál alapítója és főszerkesztője, a magyar építészeti közélet meghatározó alakja írta, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szerkesztésében, az ott végzett kutatómunka eredményeit összegezve.
Mint Szabó Attila elárulta, a magyarországi bemutatóval azért vártak, mert szerették volna összekötni a Vargha Mihály életművéből válogatást adó, Tényvisszaverődések című kötet megjelenésével, így a két művet a pénteki eseményen együtt ismerheti meg a közönség.
Tájékoztatása szerint a közép-európai színházépítészetet bemutató kötetben – amelynek tematikus fejezeteihez minden országból egy-két színházat választottak – 11 magyarországi színház szerepel, köztük a Nemzeti Színház, a Várszínház, a Miskolci Nemzeti Színház, az Örkény Színház, az Új Színház, a Győri Nemzeti Színház és a Bárka Színház, a mellékletben pedig tervpályázatok is megtalálhatók.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy a könyv magyar nyelvű változatának megjelentetésére egyelőre nincs forrás. A Theatre Architecture in Central Europe (Színházépítészet Közép-Európában) elnevezésű hároméves nemzetközi projekt honlapja, a www.theatre-architecture.eu azonban magyarul is elérhető, és az ott kialakított – a könyvhöz hasonló anyagokat, információkat tartalmazó – adatbázisban szereplő magyar színházakról szóló anyagok is olvashatók magyarul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik