Belföld

Pásztor Erzsi – A Gézagyerek című darabban

Megtartották a következő nagyszínházi premier olvasópróbáját a Győri Nemzeti Színházban. Háy János A Gézagyerek című színjátékot január 28-án mutatja be a teátrum Forgács Péter  rendezésében.

A készülő produkció egyik főszerepére Pásztor Erzsi Jászai-díjas Érdemes művészt kérte fel a rendező. A szereplők nagy tisztelettel fogadták a művésznőt, aki közvetlenségével, kedvességével már az olvasópróba első perceiben elnyerte mindenki bizalmát.

A Gézagyerek

Háy János a kortárs magyar irodalom tudatos írója. Szinte minden bekezdése másképpen végződik, mint várnánk, mint az a hagyománnyal a fejünkbe épült. Hőse, a Gézagyerek egy falusi kőfejtőben dolgozó autista srác, akinek egész nap nincs más dolga, mint figyelni. Várja, hogy beavatkozhasson, megnyomhassa a piros gombot, mellyel leállítaná a gépsort – de nincs hiba, nem jön a hiba. Mit lehet ilyenkor tenni? Talán maga csináljon? Kemény kérdés ez. Megbecsülik a munkáját, szeretik, sőt, a helyi kocsma veteránjai, a kőfejtő régi iparosai is befogadják maguk közé. Hogy ez előny-e vagy hátrány, az már más kérdés. Szeretnék azt hinni, a Gézagyerek a hiba. De lehet, hogy ők. Mivel azonban soha nem történik semmi, a fiú a kezdeti lelkesedés után egyre rosszabbul érzi magát. Esténként megpróbál elvegyülni a közösség férfitagjainak társaságában, de „hibás” volta és a humorérzék teljes hiánya tragédiába sodorja.

Szereplők

Posonyi Takács László, Pásztor Erzsi, Török András, Rupnik Károly, Ungvári István, Áts Gyula, Szikra József, Janisch Éva, Bende Ildikó, Koppány Zoltán, Bátyai Éva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik