Belföld

Pásztor Erzsi – A Gézagyerek című darabban

Csapucha Adrienn
Csapucha Adrienn

2011. 12. 27. 09:16

Megtartották a következő nagyszínházi premier olvasópróbáját a Győri Nemzeti Színházban. Háy János A Gézagyerek című színjátékot január 28-án mutatja be a teátrum Forgács Péter  rendezésében.

A készülő produkció egyik főszerepére Pásztor Erzsi Jászai-díjas Érdemes művészt kérte fel a rendező. A szereplők nagy tisztelettel fogadták a művésznőt, aki közvetlenségével, kedvességével már az olvasópróba első perceiben elnyerte mindenki bizalmát.

A Gézagyerek

Háy János a kortárs magyar irodalom tudatos írója. Szinte minden bekezdése másképpen végződik, mint várnánk, mint az a hagyománnyal a fejünkbe épült. Hőse, a Gézagyerek egy falusi kőfejtőben dolgozó autista srác, akinek egész nap nincs más dolga, mint figyelni. Várja, hogy beavatkozhasson, megnyomhassa a piros gombot, mellyel leállítaná a gépsort – de nincs hiba, nem jön a hiba. Mit lehet ilyenkor tenni? Talán maga csináljon? Kemény kérdés ez. Megbecsülik a munkáját, szeretik, sőt, a helyi kocsma veteránjai, a kőfejtő régi iparosai is befogadják maguk közé. Hogy ez előny-e vagy hátrány, az már más kérdés. Szeretnék azt hinni, a Gézagyerek a hiba. De lehet, hogy ők. Mivel azonban soha nem történik semmi, a fiú a kezdeti lelkesedés után egyre rosszabbul érzi magát. Esténként megpróbál elvegyülni a közösség férfitagjainak társaságában, de „hibás” volta és a humorérzék teljes hiánya tragédiába sodorja.

Szereplők

Posonyi Takács László, Pásztor Erzsi, Török András, Rupnik Károly, Ungvári István, Áts Gyula, Szikra József, Janisch Éva, Bende Ildikó, Koppány Zoltán, Bátyai Éva.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.