Belföld

Hiába kérlelték Schmittet, hogy ne írja alá a köznevelési törvényt

Két szakmai szervezet azt javasolta az államfőnek, hogy küldje vissza a jogszabályt megfontolásra az Országgyűlésnek.

A Hálózat a Tanszabadságért (HAT) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselői ma adták át levelüket a köztársasági elnök hivatalának a Sándor-palotában. Ebben azt kérik Schmitt Páltól, hogy tájékozódjon a köznevelési törvényt illető kritikák tartalmáról, és küldje vissza a törvényt megfontolásra az Országgyűlésnek.

A HAT képviselője, Fábry Béla úgy fogalmazott: a jogszabály alkalmatlan az ország modernizációjára. Ezért határozták meg célként, hogy minden törvényes eszközzel megakadályozzák a törvény elfogadását, illetve most az aláírását.

A PDSZ elnöke, Mendrey László elmondta: attól tartanak, hogy komoly elbocsátások lesznek az ágazatban. Mint jelezte, a törvény esetleges aláírása után is van még jogi lehetőség annak befolyásolására, de erről részleteket már nem említett.

A két szervezet hiába kérlelte az államfőt, Schmitt Pál ellenjegyezte a jogszabályt, és az meg is jelent a mai Magyar Közlönyben – írta a hvg.hu

A törvényhozás a hónap közepén mondott igent a köznevelési törvényre, amelyet több kormánypárti politikus is bírált, Pokorni Zoltán pedig nemmel voksolt a Házban. A HAT a szavazással egy időben a Parlament előtt tiltakozott a jogszabály ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik