Belföld

Csengős tiltakozás a köznevelési törvény ellen

A köznevelési törvény visszavonása érdekében szervezett demonstrációt a Kossuth térre a Hálózat a Tanszabadságért.

A pedagógusok jelenleg nem vállalható körülmények között élnek és dolgoznak. A dráma akkor teljesedik majd be, amikor a pedagógusok tömegét bocsátják el, “hogy kitermeljük magunkból a drámai béremeléshez szükséges fedezetet” – mondta el Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Csöngettek című rendezvényen.

Molnár Lajos, a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) egyik alapítója azt mondta: a kormányzat “a hatalom birtokosaként tekint a köznevelési törvény tartalmára”, és nem egyeztetett a törvényjavaslatról az érdekvédelmi és a szakmai szervezetekkel. Szerinte az ország vezetése szelektálja a gyermekeket azon az alapon, hogy kik azok, akik “szegény, iskolázatlan sorból származnak.”

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke felvetette a kérdést: “minek alapján döntik el, hogy hazafias-e a nevelés, objektíven mérhető a hazafiság? (…) Mi lesz azzal a történelemtanárral (…) akiről úgy állapítják meg, hogy nem eléggé hazafias a nevelése? (…) Vajon diákjaink valóban egyféle tankönyvből fognak tanulni?” “Semmilyen politikai nyomás vagy légkör nem kényszerítheti a tanárt arra, hogy lelkiismeretével, meggyőződésével ellentétes nyilatkozatokat tegyen” – szögezte le az elnök.

A demonstráció résztvevői a szervezők felszólítására időnként csengőket ráztak, jelezve, hogy elégedetlenek a törvényjavaslattal. A szervezők azt mondták, addig maradnak, amíg a végszavazásnak meglesz az eredménye.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik