Belföld

Pokorni nemet mondott a köznevelési törvényre

A jogszabályt keddre virradó éjjel elfogadta a parlament. Pokorni Zoltán nemmel szavazott - ezt az ellenzék tapssal díjazta.

Az Országgyűlés keddre virradó éjjel elfogadta az új köznevelési törvényt, amelynek értelmében minden iskola állami fenntartású lesz, a települési önkormányzatok egyedi megállapodás alapján működtetésre vehetik át őket. A képviselők név szerinti szavazáson 252 igen szavazattal, 62 nem ellenében hagyták jóvá a kormány több ponton módosított javaslatát. Az előterjesztésre nemet mondott Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke. Szavazatát hangos taps fogadta az ellenzéki padsorokból. Pósán László, az oktatási bizottság alelnöke nem vett részt a szavazáson.

Az új köznevelési törvény alapján hároméves kortól lesz kötelező az óvodába lépés. A tankötelezettség korhatárát 18 évről tizenhatra szállítják le. A jogszabály pontosan meghatározza az egész napos iskola feltételeit is, amely választható oktatási forma lesz.

A nappali rendszerű iskolai oktatásban azon osztályokban, ahol közismereti oktatás is folyik, a mindennapos testnevelést heti öt testnevelés óra keretében szervezik meg. A tanítási év utolsó napját követően legalább hatvan – szakképző iskolában legalább harminc – összefüggő napból álló nyári szünetet kell biztosítani. A tanulók a jövőben csak ötven óra közösségi munka után vehetik kézhez érettségi bizonyítványukat.

Az elfogadott törvény tartalmazza a pedagógus-életpályamodell bevezetését is, amely várhatóan 2013-ban léphet hatályba. A pedagógusok gyakornok, pedagógus I., pedagógus II., mesterpedagógus, és kutatótanár fokozatokat érhetnek el. Az egyes fokozatokhoz meghatározott fizetési kategóriákat rendel a törvény. Az intézményekben a pedagógus-munkakörökben dolgozók a heti teljes munkaidő nyolcvan százalékát az intézményvezető által meghatározott feladatok ellátásával kötelesek tölteni, a munkaidő fennmaradó részéről maguk dönthetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik