Belföld

Éhségsztrájk: szilveszterkor sem pihennek a tévések

A reflektor kiégett, a zene lehalkult, Navarroék azonban továbbra is kitartanak. Bár egyre nehezebben viselik a hetek óta tartó koplalást és a hideget, azt mondják, addig maradnak, amíg nem teljesítik a kéréseiket.

 

„Örökké nem tart, mert a fizikai teljesítőképességnek is van határa, de sokáig el fog tartani, ha nem teljesülnek azok a kérések, követelések, amiket mi elmondtunk. Amíg azok az emberek nem távoznak, akik gyalázatot hoztak a közmédiára, besározták a közmédia becsületét, az ország hírnevét és naponta elcsalják, meghamisítják a valóságot” – nyilatkozta a Hír24 megkeresésére Nagy Navarro Balázs, aki 17. napja éhségsztrájkol a közmédia óbudai gyártóbázisánál, a Kunigunda utcai székháznál.


Fotó: Facebook

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének elnöke elmondta, a hideg és a hetek óta tartó éhezés együtt kombinálva már túl sok, ezért is vezettek be gördülő sztrájkot, amihez bárki csatlakozhat. Bár aggódik az egészségügyi állapota miatt, egyelőre nem tervezi, hogy megszakítja a „tiltakozó böjtöt”.

„Ezt nagyon sokáig már nem lehet bírni, illetve, ha folytatom, nyilván minden nappal nő az egészségügyi kockázata annak, hogy olyan dolgok történhetnek, ami nem biztos, hogy visszafordítható. Nem ez a cél természetesen, nem mártírokra van szükség, hanem tisztességes, becsületes emberekre, amilyen szerintem az emberek többsége ebben az országban, akik nem akarnak mást, csak nyugodtan, boldogan és becsületesen élni, és hogy azt, amit megkeresnek, meg ami joguk van, azzal élni tudjanak. Mi is ezt akarjuk, a magunk területén tenni szeretnénk azért, hogy ez így is legyen” – tette hozzá Navarro, aki szerint Élő Gábor kirúgása is azt bizonyítja, hogy igazuk van és nem ok nélkül tiltakoznak. „Mi sem gondoltuk volna, hogy két hét múlva is még itt leszünk, de sajnos nincs más választásunk. Ha kell a szilvesztert is itt töltjük.”

A reflektor előbb feladta

Mint arról korábban beszámoltunk, Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője vasárnap késő este kihívta a rendőrséget az MTVA Kunigunda úti gyártóbázisához. Nagy Navarro Balázs szakszervezeti vezető zaklatás és a gyülekezési jog megsértése miatt feljelentést tett a kiérkező rendőröknél. A szakszervezeti vezető azért folyamodott ehhez az eszközhöz, mert már napok óta erős reflektorral és hangos zenével próbálják őket megzavarni a tévészékháznál.

Navarro portálunknak elmondta, az egyik reflektor azóta már kiégett, de a másik továbbra is megvilágítja őket éjszakánként, akadályozva ezzel a pihenésüket. A zenét pedig ugyan lehalkították, de még mindig ugyanaz a két szám szól megállás nélkül, igaz már elviselhető hangerővel.


Fotó: Neményi Márton

Az MTVA bírósághoz fordul

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója megkeresésünkre azt mondta, nem változott az álláspontjuk, mint fogalmazott, politikai típusú zsarolásoknak és provokációknak a továbbiakban sem fognak felülni, ezért nincs is miről tárgyalniuk a sztrájkolókkal.

“Jelenleg jogellenes demonstráció zajlik magánterületen, amire a résztvevők semmiféle engedélyt nem kértek, így nem is kaptak. Mivel magánterületről van szó, a tulajdonos ott azt csinál, amit akar. Azért szól karácsonyi zene, mert karácsony van, a reflektoroknak pedig biztonsági okoból kell világítaniuk. Szükséges, hogy a terület látszódjon. A reflektorok egyébként eddig is égtek” – válaszolta kérdésünkre a kommunikációs igazgató, aki szerint az egyetlen megoldás az lehet, ha az éhségsztrájkolók belátják, hogy akciójuk nem vezet semmire.

Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője vasárnapi levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy a demonstrációt ugyan “éhségsztrájknak” nevezik, de az akció semmilyen formájában nem felel meg a sztrájktörvényben foglaltaknak. Hozzátette: “a jogellenesen demonstrálók” számára orvosi ellátást, fűtött pihenőszobát, megerősített biztonsági őrzést, tisztálkodási lehetőséget, mobil WC-t biztosítanak azért, hogy elkerüljék annak lehetőségét, hogy a demonstrálók “mártírrá” váljanak.

Az MTVA az emberi jogok megsértésére való hivatkozást puszta hangulatkeltésnek nevezi, és a vádolókkal szemben a testület a bírósághoz fordul. Az intézmény bármely lépésének a guantánamói foglyokkal történő bánásmóddal való összehasonlítása szerintük elképesztő vádaskodás.

A sztrájk oka: retusálási botrány

A közszolgálati csatornák Kunigunda utcai székházánál több mint két hete léptek akcióba a tüntetők, akiknek demonstrációjáról múlt héten a francia-német Arte televízió is beszámolt. Nagy Navarro Balázs szakszervezeti vezető és a többi önkéntes akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy távozzanak azok a vezetők, akiket felelősnek tartanak a köztévé hírműsorainak manipulálásáért. Az éhségsztrájk közvetlen kiváltó oka az volt, amikor a köztévé híradójában december elején kitakarták Lomnici Zoltán egykori főbírót. A demonstrálók kérései később részben teljesültek, amikor Élő Gábort, az MTI Hírcentrum igazgatóját, és Papp Dániel MTVA hír- és hírháttér műsoraiért felelős főszerkesztőjét felmentették. A éhségsztrájkolók most azt követelik, hogy távozzon posztjáról Böröcz István, az MTVA, és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik