Belföld

Szegeden mentették meg a tartós szegfűt

Kizárólag Magyarország területén él, ezért nagyon fontos volt a tartós szegfű visszatelepítése a természetes élőhelyére.

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében 19000 tő tartós szegfűt neveltek fel és telepítettek vissza természetes élőhelyekre az elmúlt öt év során. A kizárólag Magyarország területén élő, szigorúan védett, egyedenként 250000 Ft eszmei értékű faj a nyílt homokpusztai gyepek növénye. A természetes állományok egyedszáma az elmúlt időszakban csökkent. Az állománycsökkenés oka az élőhelyek zsugorodása volt, ami a feketefenyő ültetvények létesítésének illetve a talaj bolygatását követő inváziós fajok betelepülésének következménye.

A nemzeti parkok által elvégzett élőhely rehabilitációt követte a szigorú szakmai szempontok figyelembe vételével felnevelt növények kiültetése. A kitelepítés az állományok stabilizálását és ezzel a faj hosszú távú megőrzését szolgálja. A munka a Kiskunsági Nemzeti Park által elnyert LIFE-Nature pályázat támogatásával zajlott, amelyben partnerként működött közre a SZTE Füvészkert.

A tartós szegfű a nevét onnan kapta, hogy júniustól késő őszig virágzik. A legtöbb virágot júliusban hozza, a fotó ekkor készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik