Belföld

Szócska és a meghackelt rendszer

A szakállamtitkárt is meglepte a biztosítói modellváltás.

Szócska Miklós nem tudott arról a törvénymódosításról, amellyel a kormány kinyitja a kaput az egészségügyben a magánbiztosítók előtt – írja a Magyar Nemzet. Az egészségügyért felelő államtitkár a lapnak azt mondta: meglepte a javaslat, amelyet semmilyen szakmai egyeztetés nem előzött meg. Most nyomoznak, mi állhat a háttérben, Réthelyi Miklós pedig egyeztetést kezdeményezett a Matolcsy György vezette gazdasági tárcával – tette hozzá az államtitkár, aki nem látja a módosítás indokát, így messzemenő következtetéseket sem akar levonni.

A Magyar Nemzet szerint nemcsak az ágazatot irányító államtitkár nem tudott a tervekről, de más vezető kormánypárti politikusok sem hallottak korábban a Szijjártó Péter nevével fémjelzett javaslatról.

A Népszabadságnak Gaál Péter, Szócska Miklós kabinetjének külső tanácsadója, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának igazgatója azt mondta: egy lobbicsoport meghackelte a rendszert. A lap szerint az elmúlt hónapokban több olyan változás is történt, amit nem az egészségügyért felelős államtitkárság kezdeményezett, ám átírta a társadalombiztosításra épülő modellt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik