Belföld

Vész még nincs

Eddig hiányzó szakorvosokkal, ápolókkal bővült a kórház, a kérdés csak az: mi lesz jövőre, ha sok fiatal kapcsolódik a rezidensek kezdeményezéséhez.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében több mint 44 milliós támogatást nyert a Fejér Megyei Szent György Kórház, így 17 szakembert vettek fel, köztük olyan hiányszakmákban, amire eddig nem volt lehetőségük. 11 ápolóval bővült a létszám. A központi intenzív osztályon – ahol a legsúlyosabb betegek vannak- egy ápolónak 4-5 beteget kellett eddig ellátni, a pályázatnak köszönhetően már kevesebbet, így több idő jut egy betegre- mondta el hétfőn sajtótájékoztatón Szabó Bakos Zoltánné ápolási igazgató.

Létrejött egy mobil team, amelyben két szakorvos, két gyógytornász, egy pszichológus, egy dietetikus és egy logopédus dolgozik. Már 520 esetet láttak el. Eddig nem volt logopédusok egyáltalán, így most az agyvérzésen átesett betegeknek időben el tudják kezdeni a beszédjavítást.  Eddig nem volt dietetikus sem, csoportosan, egyénileg is kaphatnak étkezési tanácsokat a betegek- tette hozzá Szabó Bakos Zoltánné.

Közvetlen kapcsolatuk van az akkut ellátással, a fekvőbeteg és a járóbeteg résszel, így a kardiológiai betegeknek komplex ellátást tudnak biztosítani. Ezt segíti a kórházban egy tornaterem, valamint a gyógytornász és a dietetikus is. Nem mindegy hogyan mozognak, mit esznek a betegek szívelégtelenség esetén. Az ambuláns rehabilitáció önmagában – nemzetközi adatok alapján- 20-25 százalékkal csökkenti annak az esélyét, hogy valaki újra szívinfarktust kapjon – közölte a Fehérvár24-el Tóth László, a kardiológiai osztály főorvosa.

A kardiológiai osztályon fekvő Rácz Gézától megtudtuk: Már többször vett részt a kórház rehabilitációs programjában. Mehetne Balatonfüredre is, de olyan jó hatásfokkal működnek itt, hogy mindig idekéri magát. Mióta az új rendszer beindult, minden feladatot egy kijelölt, képzett csapat végez. Rendszeresen jönnek pl. a sebkötözésre, az öltöztetést és az étkeztetést is más végzi. Ez a jövő útja – mondta Rácz Géza, aki 40 évig volt háziorvos Polgárdiban, ma üzemorvosként dolgozik.

Majdnem mindegyik betegség krónikus a pszichiátrián lévőknél, ezért nagyon fontos náluk a rehabilitáció, hogy valamennyien vissza tudjanak térni az életbe. Eddig is volt rehabilitáció, de előfordult, hogy két hónapra leállt a betegek munkaterápiája, mert nem tudták a szakembereket kifizetni, ezek a gondok most megszűntek- hangsúlyozta Semjén Esztella, a pszichiátriai rehabilitáció vezetője.

Csernavölgyi Istvántól, az intézmény főigazgatójától megtudtuk: érzik, hogy az egészségügyben komoly humánerőforrás válság van, az intenzív ellátáshoz, a diagnosztikához, radiológiához szükség lenne még szakemberre, de kezelhetetlen hiány jelenleg nincs a kórházban. A kérdés az, – mondta a főigazgató-, hogy a 2500 dolgozó között lévő száznál több rezidens és fiatal szakorvos közül hányan adják be felmondásukat év elején a rezidensek kezdeményezéséhez csatlakozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik