Belföld

Talmud-idézettel érvel a rabbi Tarlós István mellett

Köves Slomó talmudi idézettel magyarázza, miért szerepel a Nyugati téren immár évek óta megrendezett hanukai ünnepség meghívottjai között Tarlós István, a Dörner-ügy ellenére is.

Az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) vezető rabbija egy körlevélben ír arról, hogy a korábban a meghívottak névsorával kiküldött levelére számtalan olyan válasz érkezett, melyben a főpolgármester személyét többen nem kívánatosnak tartják, miután Tarlós István Dörner Györgyöt nevezte ki az Új Színház élére.

“Mit kell tenni, ha Budapest főpolgármestere egy antiszemitát, az antiszemita gyűlölködés újkori magyar szimbólumát teszi meg egy budapesti színház intendánsának?” teszi fel a kérdést a rabbi, majd foglalkozásához illően egy talmudi magyarázattal válaszol saját kérdésére. Smájá rabbi azt tanította (Atyák 1:10): „Ne ismerkedj a hatalommal!”. Rábán Gámliél viszont úgy mondta (Uo. 2:3): „Legyetek óvatosak a hatalmon lévőkkel… [mivel azok csak a saját érdekükben barátkoznak, amikor ez hasznukra van, de nem állnak ki az ember mellett, amikor az rájuk van utalva].” Az egyik azt mondja, hogy egyáltalán ne ismerkedj velük, a másik viszont csak óvatosságra int.”

Az EMIH rabbija szerint a két ellentétes magyarázat oka, hogy az utóbbi már a római korban született, amikor a vezető rabbi már nem tehette meg, hogy csak a szigorúan vallási kérdésekkel foglalkozzon és ne ismerkedjen a hatalom embereivel.

Köves Slomó szerint ma “egy olyan országban élünk, ahol szabadon vállalhatjuk identitásunkat és gyakorolhatjuk vallásunkat, ahol a mindenkori hatalom morálisan és anyagilag is támogatja mindezt”. Hozzáteszi, a hatalom szereplőinek meg kell adni a lehetőséget a közösségvállalásra, valamint fontosnak tartja, hogy “hetven évvel ’44 után emelt fővel ünnepelhetünk, szabadon és felszabadultan, zsidó és nem zsidó honfitársainkkal együtt”.

A vezető rabbi állítja, korábban személyesen jelezte a főpolármesternek, hogy nem tudják elfogadni a döntést, aki úgy reagált nem fogja hagyni, hogy „zsidózás” színtere legyen az Új színház. “Szerénytelenség lenne közvetlen összefüggést feltételezni a tegnapelőtti döntés és ezen egyeztetések között, de tagadhatatlan tény, hogy a döntés megszületett”.

Az EMIH rabbija szerint a Nyugati téren rendezett ünnepi esemény nem csupán a liturgia, hanem a város lakosságához való szerves tartozás kifejezése is. A körlevélben arra hív fel, “köszönjük meg, hogy végül a Főpolgármester ebben a szellemben járt el, és kulturáltan arra kérjük, hogy továbbra is ehhez a szellemhez ragaszkodjon”.

Az EMIH a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek), a hazai zsidóság érdekképviseletét névleg gyakorló szervezet riválisa, a jelenlegi kormánnyal kiegyensúlyozott, baráti viszonyt ápol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik